de Ştefan SELEK
Luni, 13 februarie
ora 15, Salonul artelor
Va avea loc vernisajul expoziţiei „Fotografia – document etnografic”, ediţia a XIII-a – 2016 şi lansarea cărţii „Povestea lânii” de Szabó Tamás, în prezenţa autorului.
Vor lua cuvântul: Consuela Bendea, Adriana Andrei, Maria Marinela Istici, director CJCPCT Cluj, Ştefan Mariş, director CJCPCT Maramureş.
Expoziţia este organizată în cadrul concursului naţional anual „Fotografia – document etnografic” de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj şi a fost adusă la Baia Mare în cadrul parteneriatului cu instituţia similară din Maramureş.
Începând cu 2014, un fotograf străin cunoscut este invitat să expună în cadrul unei secțiuni internaționale. Anul acesta, German Mesa Jaramillo-Medelin (Columbia) a expus fotografii care surprind detalii din viața pescarilor din țara sa.
Expoziţia va putea fi vizitată în Salonul artelor în perioada 13-24 februarie, conform programului bibliotecii.
Miercuri, 15 februarie
ora 11, sala de conferinţe
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Maramureș în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează o conferinţă de presă pentru lansarea concursului „Mesajul meu antidrog”, ediţia a XIV-a.
Vor lua cuvântul: comisar Flavia Sălăgean – coordonator CPECA Maramureş, insp. şcolar Amelia Bănică – IŞJ Maramureş
Joi, 16 februarie
ora 15, sala de conferinţe
Va avea loc lansarea volumului al doilea al cărţii „Baia Mare de altădată (1945-1989)”, care conţine o selecţie de articole apărute în „Glasul Maramureşului” în perioada 2013-2015, editat de cotidianul „Glasul Maramureşului” şi Editura Eurotip. În anul 2014 a apărut, la Editura Eurotip (condusă de Pamfil Godja), un prim volum, intitulat „Baia Mare de altădată. Baia Mare în timpul regimului comunist”, prin selecţia textelor publicate în „Glasul Maramureşului” în intervalul 2006-2012.
În linii mari, structura volumului a fost păstrată: Primii ani de comunism, Construcţia oraşului, Anii de şcoală, Locuri de muncă, Timp liber, Sărbătorile în comunism, Ceauşescu – Partidul – Securitatea, Stil de viaţă, Raţionalizarea, Revoluţia din decembrie, Evenimente, Fotografii de ieri şi de azi.
Materialele sunt semnate de redactorii responsabili de pagină (Cătălin Ţineghe, Dragoş Hojda, Ionuţ Horoba, Ioan Buda Ţeţu, Ioana Nicolescu, Dragomir Ignat, Alexandra Cel Mare-Irimie) sau alţi redactori (Alina Andreica, Alina Talpoş, Anca Miklos, Lavinia Codruţa Radu), iar prelucrarea fotografiilor aparţine lui Florin Puşcaş.
Baia Mare de altădată este o carte de istorie orală, care surprinde starea de spirit a românilor (în speţă, băimărenii) în timpul dictaturii comuniste.
Prezintă: Dorin Ştef, redactor-şef al cotidianului „Glasul Maramureşului”
Sâmbătă, 18 februarie
ora 9-14, sala de conferinţe şi Salonul artelor
Colegiul de Arte în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” organizează o întâlnire în cadrul proiectului CLUBUL DE DEZBATERI ACADEMICE BAIA MARE (proiect inițiat de IŞJ Maramureș și Colegiul de Arte), al cărui scop este dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi stimularea comportamentului democratic în rândul elevilor de liceu, prin iniţierea unor discuţii pe teme mai mult sau mai puţin controversate.
Dezbaterile academice (formatul World Schools) abordează teme de interes general, vizând aspecte sociale, politice, economice şi culturale. Aceste aspecte atrag atenţia elevilor asupra unor probleme importante cu care se confruntă societatea actuală şi le oferă ocazia de a cunoaşte şi aprofunda realităţi ale lumii contemporane (mai ales datorită faptului că pregătirea unor dezbateri presupune ca etapă obligatorie o temeinică documentare – în felul acesta elevii dobândind cunoştinţe în domenii variate şi de interes actual).
Activitatea din data de 18 februarie 2017 își propune familiarizarea elevilor de la liceele și colegiile din Baia Mare cu meciurile de dezbateri prin urmărirea unui meci demonstrativ – organizat de către Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică Transilvania; după urmărirea meciului va urma o sesiune de formare cu elevii și profesorii (sesiune organizată de către ARDOR Transilvania).