Omul bun și viața altora

de Alexandru JURCAN

afis_film_das-leben-der-anderenInvazia denigrărilor în urma accesului la dosare mi-a amintit de filmul lui Florian Henckel din 2006, adică Viaţa altora, cu Ulrich Mühe, Ulrich Tukur şi Martina Gedeck, film recompensat cu Oscar pentru film străin. În anul 1984 scriitorii erau supravegheaţi, filaţi, spionaţi. Exista o școală de informatori habotnici, libidinoși. Casa lui Anton e împânzită de fire, sârme, capcane, microfoane. Fiecare cuvânt e cântărit, notat, raportat. Securistul Gerd ascultă zi şi noapte, până când viaţa scriitorului devine propria sa viaţă. Ne face impresia unui securist periculos în meticulozitatea lui. Numai că el devine fascinat de lumea pe care o descoperă, şi aici e turnura inedită a poveştii. Securistul va trece de partea scriitorului, când va subtiliza maşina de scris pe care o caută Securitatea. Doar după căderea ZIDULUI, când va avea acces la dosar, scriitorul va înţelege gestul acelui securist retrogradat de superiorii săi.

Dintr-un exterior arid, angoasant, filmul intră pe coridoare metalice, în birouri cu fişiere perfide de urmărire. Un sistem uluitor pentru torturi psihice, pentru anihilări de conştiinţe. Carneţele, creioane, rapoarte nocturne, telefoane înfiorătoare, percheziţii inopinate, ameninţări mieroase. Un arsenal verificat, distrugător, malefic. Intimitatea individului e crud demolată. Unii se vând pentru supraviețuire, alții se sinucid. Scriitorul Georg credea că apartamentul său e sigur, că nu e pus sub ascultare. După căderea zidului Berlinului se întreabă: „cum de n-am fost supravegheat?” Apoi înţelege, intră în casă şi desface fire, legături, sârme… Are acces la dosare și află cine a fost informatorul care l-a protejat (Gerd). Când Georg publică romanul Sonată pentru un om bun, la dedicație figurează numele lui Gerd. Aici se termină filmul, când Gerd intră în librărie, ia cartea, vede dedicația și știe acum că gestul său n-a fost în zadar, deoarece a protejat un om al literelor, un scriitor talentat. Pentru atmosfera terifiantă, muzica filmului e mai mult decât funcţională, ea devenind un adevărat personaj.

Regizorul Florian Henckel von Donnersmarck s-a născut în 1973 şi a crescut între Berlin, New York, Bruxelles. Chiar el a scris scenariul filmului Das Leben der Anderen, adică… Viaţa altora. În 2010 a realizat filmul The Tourist. Actorul Ulrich Mühe a creat un rol memorabil: securistul atipic, metamorfozat, păstrând suspansul epic. Minunate excepții, care mai contrazic lugubrul homo homini lupus.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: