Bucuria nu este doar în copilărie

foto_alexandru-plesea

de Alexandru PLEŞEA

Adulții locuiesc în capul lor. Copiii – în inimă și în momentul acum.
Adulții se supără și poartă cu ei supărările și nemulțumirile.
Copiii le poartă pentru câteva secunde, ei întorcându-se la joacă și la acum.
Adulții țin evidența lucrurilor, copiii țin evidența stărilor.
Adulții manifestă personalitate, luată pentru a-și apăra eul, copiii manifestă esență, luată pentru a se bucura întru totul de viață.
Adulții folosesc trucuri, artificii, tehnici, metode pentru a supraviețui. Copiii cer și primesc mâncare pentru a supraviețui.
Adulții nu cer pentru că și-ar face egoul de rușine. Iar rușinea ruinează esența. Din acest motiv suntem maturi și uităm de esență.

Copiii primesc pentru că râd, zâmbesc și se bucură. În afara faptelor că unul sau doi copii sunt ai noștri, toți ceilalți care vor cere de la străini vor primi la fel de necondiționat.

Copiii au totul, adulții își închipuie că au totul. Copiii au momentul, adulții au trecutul și viitorul, tot efemerul înconjurându-i.
În esență, adulții nu pot sta pentru că rușinea de a se observa pe ei înșiși jucându-se ca niște copii, e greu de combătut.

Copiii nu pot sta în personalitate. Persona în latină este „masca actorului” și este procesul de a purta măști prin care adultul cu personalitate se identifică cu toate lucrurile exterioare, mai puțin cu individualitatea sa.
Pericolul vine când adultul începe să se identifice cu persona sa, de aici apărând nevroza sau alte boli psihice.

Copiii sunt ei înșiși, adulții încă nu.
Copiii aduc prezentul în viața adulților.
Adulții iau momentul și, neștiind ce să facă cu el, îl pierd.
Copiii, în esență, nu au vanitate, măști, rușine, frustrări. Copiii fac orice le trece prin cap, neținând cont de ce zic cei din jur. Dacă m-aș apuca în acest moment să râd și să mă joc ca un copil în cafeneaua în care sunt, toți ceilalți m-ar filma și ar râde de mine. Egoul meu m-ar face să roșesc și să mă opresc, nelăsându-mă să mă bucur de bucuriile interioare.

Personalitatea atrage la ea seriozitatea, maturitatea, căutarea, nemulțumirile, perfecțiunea, frustrările.
Esența atrage la ea momentul, bucuria, emoțiile pozitive, creativitatea, joaca, împlinirea, improvizația.

Toate lucrurile descrise mai sus se realizează direct proporțional cu severitatea, neobservația, neatenția cu care părinții și educatorii își educă copiii. Fixând ideile proprii, părinții operează primii ani ai vieții copiilor în modul în care aceștia au vrut să fie tratați când au fost copii.

Perfecțiunea și căutarea tot timpul a dorinței de mulțumire a copilului este meseria numărul unu a unui părinte. Copiii nu cer așa ceva. Ei cer doar dragoste, mâncare și timp de joacă. Ei nu știu ce este perfecțiunea. Educația este dorința adulților.

Etapele pe care un părinte le are de făcut pentru dezvoltarea într-un mod armonios a unui copil sunt legate de modul în care adultul reușește să se pună în locul copilului și să vadă lumea cu ochii săi.

Atenția pe care copiii o dau lucrurilor pe care le au în preajmă este uriașă față de atenția adulților pentru acestea. Copiii trăind în prezent, iar adulţii în imaginație, putem observa de ce cele frumoase amintiri sunt în memoria noastră cele din copilărie.
Adulții încep să uite după perioada copilăriei, și nu rămân decât frânturi în memorie.

Marile civilizații au lăsat tot felul de simboluri prin pictură, artă, cărți și unul dintre cele mai reprezentative texte este de găsit și în Biblie: „Şi chemând Iisus un prunc, l-a pus în mijlocul lor (al apostolilor) şi a zis: «Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor»”.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
Bucureşti 030121
ROMÂNIA
Anunțuri

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: