Mâncare de mazăre

mancare-de-mazare

de Gălușcă POLONIC

Rețetă de casă, fără cantități exacte.

Ingrediente

pentru varianta de post: mazăre proaspătă sau din conservă, un morcov mare și cât mai puternic colorat, o linguriță de zahăr (sau mai mult), mărar verde, o linguriță de făină (de grâu) sau zeamil (amidon de porumb), două linguri de ulei, sare;
pentru varianta de frupt: ingredientele de mai sus și, în plus, lapte.

Modul de preparare

Alegem o cratiță care se poate folosi atât pe plită, cât și în cuptor.
Dacă mâncarea se face cu mazăre proaspătă, se curăță mazărea și se lasă în așteptare.
Se curăță morcovul și se taie cubulețe cât mai mici, după care așteaptă și el câteva minute, până îi vine rândul la pus pe foc.
Se caramelizează zahărul în cratița în care se va prepara mâncarea; culoarea trebuie să ajungă la cafeniu-deschis. (Dacă o parte din zahăr se lipește de lingură sau de fund, nicio nenorocire: se va dizolva mai târziu.) Se adaugă o lingură (din cele două) de ulei și morcovul, care se călește puțin (nu mult, să nu se ardă zahărul), sărat „după gust”. Când i s-a schimbat (morcovului) ușor culoarea, se pune apă cât să îl depășească cu vreun milimetru și se lasă să fiarbă la foc mic (fără capac). După ce a câștigat un avans la fiert (fiindcă se înmoaie mai greu decât mazărea), în funcție de calitatea ei, se adaugă și mazărea. Adică mai devreme dacă e mai tare, și aproape de final dacă nu necesită multă fierbere. În cazul în care folosim mazăre din conservă, se poate completa cu zeama ei (atenție însă la cât e de sărată, că am pus deja sare la morcov), iar dacă e proaspătă, se mai pune apă (cel mult de-un deget peste nivelul mâncării). Se pune capac și se dă la cuptor. În acest timp, tocăm mărarul. Când apreciem că mâncarea din rolă e aproape gata, adăugăm mărarul și, în timp ce totul mai dă un clocot (tot în cuptor), amestecăm într-un bol cealaltă lingură de ulei (rece) cu făina, apoi subțiem cu apă rece pusă treptat, în fir subțire. Utilizând ulei rece și apă la fel, în mod sigur nu se vor forma cocoloașe. (Dacă în loc de făină am optat pentru zeamil, nu e nevoie de a doua lingură de ulei, zeamilul dizolvându-se perfect în apă.) Aducem din nou pe plită mâncarea (care se presupune că a scăzut) și, mestecând continuu, turnăm făina desfăcută în apă și ulei. Mai dă un clocot, să fiarbă și făina și să ajungă sosul la consistența dorită (poate fi lăsat mai fluid sau se poate fierbe până se leagă mai bine).

La varianta de dulce, în loc de apă sau de o parte din apă, se pune lapte.

Modul de prezentare

La varianta de post, merg crutoane simple (pesmeți) sau prăjite în ulei; eventual, clătite sărate, făcute fără ou și lapte (numai din făină, apă, apă minerală, sare, iar dacă e agreat, și piper).

Mâncarea de frupt se potrivește cu friganele, ochiuri, ouă românești, cașcaval pane, crochete de brânză; sau poate fi garnitură la șnițele.

Atenționare

Elementul capital, care dă șarm gustativ, poate și olfactiv, este zahărul ars. Există însă și senzația dintâi produsă în registru vizual de morcov, pepitul vernil-cărămiziu format de acesta cu mazărea fiind din capul locului plăcut ochiului, deci îmbietor. Dacă ne gândim bine, parșiv e și uleiul, așa, vegetal, cum e. Prin urmare, deși tehnic-material varianta de bază e de post, spiritual, nu e. Pentru că postul are tocmai rolul de a disciplina simțurile. Or, în acest caz sânt provocate la dezmăț cel puțin trei (din cinci), dacă nu și un al patrulea – cel tactil (dar tot la nivel lingual). Și, de fapt, dacă ascultăm zarva veselă a tacâmurilor… Avem tot tacâmul senzorial.

Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: