Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a vizitat câteva localități cu probleme pe cursurile de apă

cursuri-ape_maramures_22

COMUNICAT DE PRESĂ

Persoană de contact: Adrian Dan Pop,
director Cancelarie
tel.: 0262-216727

În decursul săptămânii trecute, prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, însoţit de reprezentanţi ai SGA Maramureş şi ISU Maramureş, s-a deplasat în comunele Săliştea de Sus, Ruscova, Repedea, Poienile de Sub Munte şi Leordina, unde au fost sesizate mai multe probleme pe cursurile râurilor Bâleasa şi Ruscova, dar şi pentru a se informa la faţa locului despre problemele comunităţilor din această zonă şi a discuta proiecte necesare dezvoltării zonei.

Pe râul Ruscova, în perioada 1990-2001, au fost înregistrate viituri majore, care au condus la eroziuni puternice ale malurilor, cu afectarea gospodăriilor, drumurilor şi a terenurilor adiacente.

cursuri-ape_maramures_63

Au fost executate lucrări de apărare de mal şi consolidări din anrocamente, gabioane care au fost calamitate în urma viiturilor istorice din anul 2008 şi a celor înregistrate în anul 2010.

 • în urma viiturii din 25-27 iulie 2008, s-a întocmit Procesul-verbal de calamitate nr. 3313/04.08.2008, prin care s-a constatat calamitarea a 380 m consolidare de mal din prisma de anrocamente şi 625 m consolidare de mal din gabioane. Aceste calamităţi sunt pe toată lungimea lucrării „Regularizare râu Ruscova în localităţile Ruscova, Repedea şi Poienile de sub Munte” judeţul Maramureş;
 • în urma evenimentelor hidrometeorologice periculoase înregistrate în perioada 07-10.12.2010 pe râul Ruscova:
  • a) în localitatea Ruscova s-a întocmit Procesul-verbal de calamitate nr. 4462/16.12.2010, proces-verbal în care au fost consemnate calamităţile, pe tronsoane, şi necesitatea consolidării malurilor pe o porţiune de aproximativ 100 de metri.
  • b) în localitatea Repedea s-a întocmit Procesul-verbal de calamitate nr. 4180/16.12.2010, proces-verbal în care au fost consemnate calamităţile, pe tronsoane, şi necesitatea consolidării malurilor pe o porțiune de aproximativ 260 de metri.
  • c) în localitatea Ruscova s-a întocmit Procesul-verbal de calamitate nr. 4181/16.12.2010, proces-verbal în care au fost consemnate calamităţile, pe tronsoane, şi necesitatea consolidării malurilor pe o porțiune de aproximativ 700 de metri.

cursuri-ape_maramures_34

Situaţia actuală reclamă realizarea în regim de urgenţă a unui studiu de fezabilitate (urmat de proiectul tehnic şi execuţie) care să propună noi lucrări de regularizare integrală a râului Ruscova, precum şi de reabilitare şi punere în siguranţă a lucrărilor existente.

Urmare a situaţiei înregistrate cu ocazia verificărilor efectuate pe râul Ruscova în data de 2.03.2017, s-a hotărât demararea unor lucrări de recalibrare a albiei si decolmatări, amenajări ale malurilor care să fie executate în comun de SGA Maramureş şi primăriile Ruscova, respectiv Repedea, prin intermediul unor protocoale de colaborare.

Obiectivul „Lucrări de regularizare a pârâului Băleasa pe porțiunea ce străbate intravilanul orașului Săliștea de Sus, județul Maramureș” a fost inclus în lista de investiții a Administrației Naționale „Apele Române”, dar în ultimii cinci ani nu i s-au alocat resurse financiare.

cursuri-ape_maramures_15

Aceasta, deși este cunoscut faptul că în anii 1993, 1998, 2001, 2008, 2010, 2012 pe pârâul Bâleasa, în orașul Săliștea de Sus, au fost înregistrate viituri majore care au condus la:

 • afectarea parţială sau totală a gospodăriilor, distrugerea şi degradarea drumurilor, podurilor şi podeţelor (fiind afectate 286 de gospodării, cu o populaţie de 860 de locuitori);
 • coborârea talvegului albiei, afuierea, erodarea şi instabilitatea malurilor;
 • punerea în pericol a rețelei de alimentare cu apă şi de canalizare.

Investiția prevede realizarea lucrărilor de regularizare a râului Bâleasa (ziduri de sprijin, consolidări de mal, praguri de fund) în orașul Săliștea de Sus, pe o lungime de 2.150 m.

Valoarea investiției este de 11.543.000 lei, din care pentru lucrări de construcții-montaj este prevăzută suma de 9.871.000 lei.

În 2017 vom continua demersurile pentru alocarea de resurse financiare realizării acestui obiectiv de investiție.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: