8 martie, ziua care şi-a biruit istoria

de Viorel ŞERBAN
Geoagiu Băi, Hunedoara

foto_Livia Grigor_cropPovestea instituirii zilei de 8 martie drept sărbătoare a femeii poartă, în chip elocvent, pecetea epocii pe care a traversat-o, în sensul în care a fost consecinţa unui năucitor amestec de valori, repere şi împrejurări, de la considerente politico-ideologice, la aspecte de ordin cultural sau chiar economic. Aşa se face că este revendicată, cu argumente dintre cele mai diverse, mai mult sau mai puţin limpezi, deopotrivă de americani şi de ruşi, de feminişti şi de comunişti, de mişcările sindicale şi de cele intelectuale, având, în acelaşi timp, contestatari pe măsură de aprigi.

Urmărind şirul evenimentelor istorice care au dus la apariţia şi la recunoaşterea pe plan internaţional a acestei sărbători, se pot identifica, desigur, o serie de momente relevante, asimilabile unor etape de parcurs. Fără a încerca o abordare exhaustivă a subiectului, trebuie menţionat faptul că, după o serie de acţiuni cu caracter sindical desfăşurate la începutul secolului al XX-lea, punctul de plecare pare să îl fi constituit un eveniment tragic, petrecut în anul 1908 în Statele Unite, când peste o sută de muncitoare textiliste, care voiau să se alăture unei demonstraţii, au ars de vii într-o fabrică. În memoria victimelor, activistele sociale de peste ocean au organizat, în ultima duminică din februarie, prima zi a femeii, marcată printr-un marş de protest, revendicând drepturi sociale şi politice (printre care şi dreptul de vot). Un an mai târziu, ca dovadă a impactului pe care iniţiativa l-a avut, peste 2.000 de persoane s-au strâns în Manhattan, la o adunare care a decis intrarea în grevă a angajatelor din industria textilă. Ca urmare, mai bine de 30.000 de femei au încetat lucrul timp de 13 săptămâni, pentru a obţine condiţii mai bune de salarizare şi muncă. Pasul spre mondializarea sărbătorii a fost făcut la propunerea ziaristei germane Clara Zetkin, încă din 1910, la cea de-a doua conferinţă a femeilor socialiste, care a avut loc la Copenhaga, cu participarea reprezentantelor a 17 ţări. Ca urmare, prima Zi Internaţională a Femeii s-a celebrat în 1911, în Germania, Austria, Danemarca şi alte câteva ţări europenem, pe 19 mai. Data a fost aleasă pentru a aminti de ziua în care, în 1848, regele Prusiei, confruntat cu o revoltă armată, a promis, printre altele, introducerea votului pentru femei. Ulterior, în 1917, la început de martie, a avut loc în Rusia, la Petrograd (actualul Sankt Petersburg), o foarte amplă demonstraţie a femeilor, rămasă în istorie sub numele de „greva pentru pâine şi pace”, în semn de protest pentru închiderea muncitorilor pe o platformă de armament. Iar de la această din urmă acţiune, s-a păstrat data, 8 martie devenind, mult mai târziu, sărbătoare a femeii, prin adoptarea de către Organizaţia Naţiunilor Unite a unei rezoluţii în acest sens, în anul 1977.

Deşi controversat, pendulând între legendă, adevăr şi propagandă, 8 martie a devenit un moment notabil în calendarul fiecărui an. Motivele succesului acestei sărbători ţin încă, probabil, mai ales de arhetipul cultural pe care îl pune în mişcare. Pentru că, într-adevăr, omagierea femeii în general, ca reflex al unei tradiţii străvechi, se regăseşte în majoritatea cultelor şi culturilor, iar asemenea momente jalonează curgerea lineară a timpului. Lăsând la o parte atât originea tulbure, cât şi puternicul stimul comercial contemporan, practica aceasta ilustrează, în planul semnificaţiilor profunde, un caz tipic de resemantizare a ritualurilor, de interpretare a lor cu mijloacele şi în formele lumii de azi. Altfel spus, chiar dacă s-ar decide, în baza unor resorturi politice, renunţarea la marcarea festivă a zilei de 8 martie, s-ar impune numaidecât o altă dată, pentru că, biruind istoria, sărbătoarea femeii răspunde, în esenţa ei, unei nevoi spirituale.

Anunțuri

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: