Mesajul premierului Sorin Mihai Grindeanu cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni – 15 martie 2017

Guvernul Romaniei

Stimați concetățeni maghiari,

Vă salut cu prietenie în această zi atât de importantă pentru dumneavoastră, o zi a memoriei și identității comunității maghiare din întreaga lume. O zi care nu este doar una dintre zilele naţionale ale Ungariei, dar este, în acelaşi timp, una dintre cele mai importante sărbători pentru maghiarii de pretutindeni.

Dragi maghiari din România,

Bazându-mă și pe ideea europeană a unității în diversitate, cred sincer că diferențele nu ne separă, nu ne fac adversari, ci, dimpotrivă, contribuie la cunoașterea reciprocă, la creșterea respectului față de celălalt, la conviețuirea armonioasă, la definirea unei moșteniri culturale comune pe care să o lăsăm urmașilor noștri. Cred că ceea ce ne leagă pe toți este dorința unei vieți mai bune și a respectului reciproc. Iar Guvernul pe care îl conduc are în programul său angajamente importante față de minoritățile naționale din România, dintre care cea maghiară ocupă un loc aparte.
Cred, așadar, dragi concetățeni maghiari, că e spre beneficiul nostru comun să-i urmăm pe oamenii care insuflă semenilor lor spiritul construcției, nu pe cei care vor să ne despartă din porniri sufletești întunecate sau pentru a obține avantaje personale. Cred că putem face regulile dinspre cetățeanul de bună-credință, dinspre acasă înspre societate și politică, nu invers. Cred că putem să privim lumea prin prisma propriilor convingeri, nu să moștenim convingeri ale altora sau stereotipuri. Cred că, uniți de dorința unei vieți mai bune și respectându-ne, fără a dori să impunem celuilalt, putem retransforma în realitate frumosul ideal al Revoluției de la 1848, de pace, libertate și bună înțelegere.

Cu respect față de istoria şi moştenirea culturală și spirituală a maghiarilor, îi felicit pe maghiarii din România și din întreaga lume cu ocazia acestei zile speciale și le transmit cele mai bune urări!

Sorin Mihai GRINDEANU,
prim-ministru al României

Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: