Fragilele garduri

filmul Fences-Garduri

de Alexandru JURCAN

La Oscarul recent, filmul Fences/Garduri a fost apreciat pentru scenariu, iar actrița Viola Davis a primit Oscar pentru rol secundar. Regia aparține lui Denzel Washington; el joacă aici și rolul principal. Filmul pornește de la piesa lui August Wilson (1945-2005), care a scris scenariul înainte de moartea sa. De ce nu s-a făcut filmul mai devreme? Pentru că Wilson dorea un regizor negru, ceea ce s-a întâmplat abia în 2016. Denzel Washington lasă totul pe umerii actorilor, adică se bazează mult pe nuanțe, pe suplețe, pe replici, deoarece decorul înseamnă doar curtea casei și, uneori, camerele. Nu ai nevoie de mai mult ca să realizezi o dramă solidă, concisă, atemporală.

Troy (Denzel) e căsătorit cu Rose (Viola Davis) și e foarte dur cu băiatul său Cory, căruia îi dă lecții repetate de viață, în tirade verbale adesea obositoare. Troy lucrează la gunoaie, cu prietenul Bono, pe care l-a cunoscut la închisoare. Mai are un băiat – Lyons – dintr-o altă relație. După ce a cunoscut-o pe Rose, el a devenit un om deosebit, adunat, integru, căruia îi place să se audă vorbind. Verbiaj posesiv.

Prima jumătate a filmului reprezintă o lungă expoziție, însă intriga-surpriză apare furtunos și schimbă reperele. Rose dorește un gard în jurul casei și Troy începe să-l înalțe. Ce funcție ar avea gardul? Să-i țină uniți înăuntru și să-i împiedice pe alții să intre în viața lor. Să elimine orice intruziune. Numai că moartea nu are restricții. Plus că aflăm despre infidelitatea lui Troy, care îi spune soției adevărul crunt: are o amantă care va naște în curând copilul lui. Cum se justifică? Avea nevoie de o evadare din probleme și facturi. În scena respectivă, actrița Viola Davis își dă măsura talentului: plâns, dezamăgire, ură, gelozie. Apoi izbucnește: „Dar eu n-am avut vise? Le-am închis în tine. Știam că nu ești un sol bun și că visele mele nu vor înflori, dar ți-am oferit 18 ani din viața mea. Și eu am avut alte dorințe, dar le-am îngropat”. Băiatul Troy spune că tatăl era ca o umbră „care se infiltra în mine”.

Iar gardul? Extrem de fragil, din moment ce Troy s-a dus la altă femeie, iar fetița nou-născută a venit în casa lor. Ca să nu mai vorbim despre tribulațiile morții, dar și de replica-deviză: „Să accepți și norocul, și ghinionul”.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: