de Gabriela Genţiana GROZA
Curiozitatea de nestăpânit a copiilor, lumea plină de enigme pe care o explorează cu toate simțurile, începând cu vârsta copilăriei mici, îi fascinează pe cei care au coarda inimii sensibilă, părinți și bunici, aflați în sfera existenței acestora.
Scriitoarea, poeta Teodora Jurma, inspirată de trăirile fiicelor ei, Anastasia și Casiana, a cules petale de vise și a imaginat o floare magică a copilăriei.
Volumul Fabrica de povești apărut la editura clujeană Limes cuprinde povești săltărețe, cu întâmplări desprinse din jocul inocent al copiilor între animale și flori. Întrebărilor, nostime uneori, ale eroilor cărții, autoarea le răspunde cu delicatețe și, totodată, cu intenția vădită de a-i îndruma spre o educație frumoasă, cu respectarea normelor de conduită civilizată, atât de importantă în evoluția fiecăruia dintre ei. Poveștile au titluri sugestive: Piciorul căprioarei, Împărăția cuvintelor, Povestea săndăluțelor verzi,
Gândăcelul auriu, Spicul fermecat, Căsuța din copac, Fabrica de povești.
Copiii cred că ,,poveștile sunt un fel de abur care se lasă peste case, după miezul nopții. Intră în urechile oamenilor și aceștia nu mai pot trăi fără ele. Scriitoarea conchide că „fără povești lumea nu mai poate continua […] sau vei afla doar ceea ce vrei să înțelegi”.