Ciobanul şi masajul

de Viorel ŞERBAN,
Geoagiu-Băi

coperta_viorel-serban_colectionarul-de-amintiri– Tu, încă nu sosiseşi la Amara. Cred că înainte cu o săptămână de venirea ta, avusese loc această întâmplare pe care vreau să v-o povestesc. Dacă mă gândesc bine, cred că ţie ţi-am povestit-o atunci când ai sosit la Amara, chiar dacă acum, poate, nu îţi mai aminteşti. Ina şi Maria, însă, nu au de unde să o cunoască.
– Nu îţi fă probleme. Chiar dacă am să o ştiu, îmi va face, cu siguranţă, plăcere să îmi mai amintesc de acele locuri şi de acele zile petrecute împreună. Deşi a durat numai o lună şederea mea la Amara, pot spune că a fost una din cele mai frumoase luni din viaţa mea. Eram pe atunci, cu toţii, foarte tineri… Tu şi cu Cornel, numai ce dăduserăţi bacalaureatul, iar eu, de-abia intram în anul patru de liceu…
– Da, ai dreptate, Nelule… Şi când te gândeşti că de atunci au trecut mai bine de treizeci de ani!… Dar hai să nu lăsăm vinul să se încălzească în pahare şi melancolia să ne cotropească cu totul.

Iată de ce întâmplare mi-am adus aminte, în timp ce Ina ne explica cât de bine se simte după ce i s-a făcut un masaj.
Era într-o zi de sfârşit de iulie. La etajul întâi, în sala unde aveam amenajate cabinetele de masaj, lucram cinci masori. Cabinetele fiind despărţite prin pereţi ce se ridicau doar până la jumătate din înălţimea camerei, se putea auzi destul de uşor ce se vorbea în ele.
Pacienţii se succedau într-un flux continuu la acea oră, la masaj venind atât femei, cât şi bărbaţi. Femei erau cam două treimi, iar bărbaţi o treime. În toţi anii, de când practic această meserie, proporţia între numărul de femei şi bărbaţi care vin la masaj a fost aceasta. Dar asta nu are nicio legătură cu ceea ce vreau să vă spun.

Cabinetul meu era vecin cu cel al lui Cornel. Cam pe la orele 10-11, în timp ce masam o femeie, cu care nu prea reuşeam să găsesc un subiect de conversaţie, doamna fiind foarte tăcută, în cabinetul vecin a intrat un bărbat cu voce baritonală şi puternică. După ce i-a răspuns la salut, l-am auzit pe Cornel spunându-i:
– Vă dezbrăcaţi până la brâu, că aveţi… regiunea spatelui.

Omul, însă, a replicat:
– Nu, domnule, eu am regiunea Hunedoara! Îs de la Câmpu’ lu’ Neag, pe Valea Jiului.

Am bufnit în râs. L-am auzit şi pe Cornel râzând şi în acelaşi timp spunând:
– Nu v-am întrebat de unde sunteţi! Vă spuneam să vă dezbrăcaţi, că trebuie să vă fac masaj pe spate.
– Noa, bine dară! La spate să îmi faci masaj, că ăla mă doare. Tătă zua pă afară, s-o băgat reuma în mine. Ştii, eu mă ocup cu crescutul oilor. Îs cioban.

După aceea, o bună bucată de timp, din cabinet nu s-a mai auzit nimic.
Când tocmai îi spuneam pacientei mele la revedere şi mă pregăteam să merg la uşă să chem altă persoană la masaj, l-am auzit pe pacientul lui Cornel vociferând nervos.
– Auzi, de mine să nu-ţ’ baţ’ joc! Mie să îm’ faci masaj ca lumea! Auzit-ai?!

M-am oprit să ascult şi să văd ce se întâmplă. S-a auzit şi Cornel.
– Ca lumea îţi fac masajul, domnule! Nu ştiu ce nu îţi convine.

La care, celălalt a replicat şi mai nervos:
– Asta numeşti tu masaj ca lumea?! Asta îi bătaie de joc.

Enervându-se, şi Cornel i-a replicat:
– Eu nu îmi bat joc de nimeni! Îţi fac aşa cum trebuie să fie făcut masajul, dar dacă nu îţi convine cum îţi fac, nu ai decât să nu mai vii, ori să te duci la altul.

Între timp, pacientul se ridicase în picioare şi în timp ce se îmbrăca, începuse să ameninţe.
– Am să mă duc să te reclam! Eu am venit aici că mă doare spatele şi vreau să mi se facă trătăment ca lumea, nu aşa în bătaie de joc. Mă duc la director.

Şi a pornit spre uşă, iar Cornel, în urma lui, s-a auzit vociferând:
– Nu ai decât să te duci unde vrei! Eu am vrut să-ţi fac masaj aşa cum trebuie, dar dacă nu ţi-a plăcut, nu am ce să îţi fac.

După vreo zece minute, în sala de masaj a apărut medicul-şef al policlinicii, doctorul Vlad, cel care făcuse consultul medical ciobanului şi îi prescrisese masajul. Venea să vadă ce se întâmplase de acesta era atât de nervos. Până atunci nu mai avusese nicio reclamaţie din partea pacienţilor, în ce ne privea pe noi, masorii. De aceea l-a întrebat foarte mirat pe Cornel:
– Ce i-ai făcut, de a venit atât de revoltat la mine?

Cornel i-a explicat cum decurseseră lucrurile, adăugând că nici el nu înţelegea ce l-a nemulţumit. Doctorul Vlad, a mai adăugat:
– Mai zicea că l-ai masat atât de încet, încât el n-a simţit nimic.

S-a lăsat apoi linişte care, într-un târziu, a fost întreruptă de Cornel.
– Domnule doctor, spune-ţi-i să vină mâine, din nou, la masaj şi am să mă străduiesc să îl fac să fie mulţumit.

După acestea, doctorul a plecat.
În ziua următoare, de cum l-am auzit pe cioban că intră în cabinet – îl cunoşteam deja după voce –, am început să fiu atent să aud ce se va întâmpla.
Prins cu alte treburi, uitasem să îl întreb pe Cornel cum se gândea să procedeze cu acesta ca să fie mulţumit.

La foarte scurt timp după ce ciobanul s-a aşezat pe bancheta de masaj, s-a auzit o ploaie de palme şi pumni răpăind pe spatele lui. Sincer vă spun, m-am gândit atunci că ciobanul se va ridica de pe banchetă şi îl va lua pe Cornel la bătaie. De aceea m-am dus până la intrarea în cabina lui, intrare ce era acoperită cu o perdea. Am stat acolo, un timp, gata a interveni în ajutorul lui Cornel, dacă ar fi fost cazul.

Pumnii şi palmele răpăiau în continuare, dar, spre uimirea mea, pacientul nu zicea nimic. Când, după un timp, Cornel i-a spus că masajul s-a terminat, mirarea mea a fost şi mai mare, deoarece am auzit ciobanul, în timp ce se ridica de pe banchetă:
– Ăsta da, masaj! Domnule, cum te cheamă?

Vocea îi suna blândă şi prietenoasă. Cornel şi-a spus numele, după care ciobanul a continuat tot prietenos:
– Domnu’ Cornel, să mă ierţi pântru zua de ieri! Eu nu mi-am dat sama că dumneata ai fost obosât şi de aia nu m-ai putut masa ca az’. Te-am reclamat degeaba la director… Dar las’ că acum mă duc şi o să îi spun că eu am greşit, nu dumneata. Pentru az’, ţâne din partea mea 25 de lei. Aşa masaj bun nu mi s-o mai făcut de când sunt.

După aceea s-a dus glonţ la medicul-şef ca să îşi retragă reclamaţia.

Anunțuri

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: