Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA, s-a întâlnit cu autoritățile județene din Maramureș

Marinel Rob_Gabriel Zetea_Hans Klemm_Sebastian Mihai Luput

Marinel Rob, Gabriel Zetea, Hans Klemm, Sebastian Mihai Lupuț

COMUNICAT DE PRESĂ

Persoană de contact: Anca Goja,
purtător de cuvânt
tel.: 0740-192451

Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a vizitat joi, 23 martie, Palatul Administrativ din Baia Mare, unde a avut o întrevedere cu prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, primarul municipiului Baia Mare, Marinel Rob și directorul SPAS Baia Mare, Bogdan Gavra.

Hans Klemm a arătat că a avut contacte cu Organizația „Hope and Homes for Children”, care activează în județul Maramureș, și că integrarea persoanelor defavorizate în societate este un demers pe care Statele Unite îl sprijină. De asemenea, în condițiile în care România se confruntă cu un deficit al forței de muncă, integrarea acestor persoane este o problemă importantă.

Prefectul Sebastian Mihai Lupuț i-a descris diplomatului situația cu care se confruntă România după ce o mare parte a populației a plecat din țară, în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. „În Maramureș, procentul celor plecați este peste media națională, ceea ce a dus la scăderea forței de muncă la nivel județean. Acesta este un motiv pentru care în ultimul timp am avut mai puține investiții în Maramureș. Am încercat mai multe metode de integrare a persoanelor cu probleme sociale, inclusiv reconversia lor profesională. Chiar acum avem pe rol un proiect, împreună cu SPAS, Direcția de Protecție a Copilului și unul dintre cei mai mari investitori din Maramureș, Universal Alloy Corporation, prin care încercăm să formăm tineri cu vârste între 15 și 18 ani, din case de tip familial. Ei vor învăța o meserie și își vor găsi un loc de muncă în această companie. Se vor face clase speciale pentru fiecare meserie dorită de cei de la UAC; o parte din finanțare va fi asigurată de Ministerul Educației, iar restul de UAC. În felul acesta, firma își va asigura forța de muncă pentru viitor”, a spus prefectul.

Hans Klemm_Sebastian Mihai LuputExcelența Sa Hans Klemm a discutat cu autoritățile băimărene problema pungii de sărăcie de Pe Pirită, a înțeles că aceasta este complexă și a apreciat eforturile SPAS în ceea ce privește educarea copiilor din familii cu probleme.

În continuare, ambasadorul Statelor Unite a arătat că a vizitat parțial județul nostru și s-a declarat plăcut impresionat, interesându-se cu privire la felul în care este valorificat potențialul turistic al Maramureșului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus: „Așa cum Excelența Voastră a fost impresionată de Maramureș, așa sunt și cei mai mulți turiști care vin aici. Instituția Prefectului, Consiliul Județean și primăriile încercăm să promovăm zona, să dezvoltăm în principal turismul tradițional, să dezvoltăm infrastructura pentru ca turiștii să aibă condiții bune de a vizita zona.” Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a adăugat: „Instituția Prefectului realizează, începând de anul trecut, un film de promovare a Maramureșului împreună cu o fundație din Baia Mare și cu o echipă de filmare de la Cluj. Vom include în film nu doar Maramureșul istoric, ci toate zonele județului, tot ce înseamnă frumusețile Maramureșului. Filmul va ajunge la ambasade și la toate instituțiile care pot să promoveze Maramureșul.”

O altă problemă de care diplomatul s-a arătat interesat a fost comunitatea evreiască din județul nostru și Casa Memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmației.

În final, autoritățile maramureșene i-au dăruit oaspetelui cadouri simbolice.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: