Biblioteca viitorului

biblioteca viitorului

de Radu Eugen CĂTANĂ,
bibliotecar

Ce se întâmplă dacă dispare cartea?

Există un singur grup care vede dispariția cărții de imprimare și periodice ca iminentă. Cei din această categorie indică adoptarea rapidă de cărți electronice, faptul că cele mai multe reviste științifice au fost deja convertite în format electronic, precum și eforturile depuse de Google și altele pentru a digitaliza colecțiile de imprimare din lume. Și ei ajung la concluzia că nu mai e mult până când vom putea accesa aproape orice ne dorim doar prin apăsarea unui buton de pe tabletă sau e-reader. Un astfel de viitor ar avea un efect radical asupra bibliotecilor, care au fost încărcate cu colectarea, păstrarea, organizarea și asigurarea accesului la cărți.

În primul rând, ar putea dispărea toate cărțile din biblioteci. Știm cu toții că, dacă Google este capabil de a termina proiectul său de scanare a cărților, acesta va deveni cu adevărat „cea mai mare bibliotecă de pe glob”.

În al doilea rând, ar putea dispărea clădirile bibliotecilor. În mod clar, într-o lume fără cărți tipărite, nu va mai fi nevoie de structuri masive pentru a găzdui și a proteja sute de mii sau chiar milioane de volume fizice. Unii au sugerat să se transforme clădirile în centre comunitare, dar multe comunități au deja astfel de locuri. Alții sugerează să se transforme în „centre multimedia”, înlocuind cărțile cu calculatoare și alte echipamente high-tech, plus saloane și cafenele. Dar, computerul de bibliotecă poate fi, la rândul lui, istorie, pentru că oamenii pot să-şi ia informaţia cu ajutorul tabletelor şi smartphone-urilor.

În al treilea rând, ar dispărea o mare parte a personalului din biblioteci. Vom avea nevoie în continuare de cineva care să aibă grijă de conținut și de a ajuta oamenii cu el, chiar dacă acesta este electronic. Dar, fără o colecție fizică, nu va mai fi nevoie de personal care să se ocupe de prelucrarea cărților, de custozi sau agenți de pază etc.

Cum vor arăta bibliotecile în viitor?

Nimeni nu poate şti răspunsul la întrebarea „Cum vor arăta bibliotecile în viitor?”, dar putem specula pe marginea ei, imaginându-ne, cel puțin, cum va arăta în secolul următor.

O altă întrebare ar fi „Câte biblioteci vor fi?” Ne putem gândi la multe răspunsuri, dar primul meu răspuns corect e unul simplu: va exista o bibliotecă, una singură, atotcuprinzătoare şi accesibilă la nivel global.
Această viziune pornește de la ideea că biblioteca reprezintă o multitudine de colecţii. Vechiul model depinde de colecții fizice de materiale, răspândite strategic pe scară largă, răspândite în localuri în care comunităţile sau instituţiile le pot crea, susţine şi sprijini. Dacă consultarea unei enciclopedii e un lucru bun, necesar, atunci fiecare bibliotecă – în funcţie de starea fizică a respectivei enciclopedii – trebuie să cumpere, periodic, acea enciclopedie şi să-şi dea seama ce face cu cea veche.

Acum, enciclopediile sunt disponibile online. Odată ce o enciclopedie, o carte, un jurnal sau o bază de date este în formă digitală, nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui să fie universale și disponibile în mod liber, pe cât este posibil, și niciun motiv pentru care nu ar trebui să aibă un loc și să fie menținute la nivel central. Marile biblioteci universitare ale lumii dețin surse de cunoștințe uimitoare și nu le putem împărtăși. Cei mai mulți oameni care trăiesc astăzi pe planetă sunt în imposibilitatea de a avea acces la surse de cunoștințe care, din punct de vedere tehnic, ar putea ajunge pe smartphone-urile lor de azi – literalmente astăzi, în următoarea oră din momentul în care ai citit acest lucru –, în cazul în care furnizorul a făcut alegerea de a permite accesul.

În cazul în care biblioteca trebuie să se schimbe, se va schimba. Vom vedea consolidarea colecțiilor și o consolidare a infrastructurii tehnice de prezentare a acestor colecții şi vom vedea apariția unor modele de afaceri pentru a plăti accesul complet liber și deschis la conținutul acestei biblioteci la nivel mondial.

Alt răspuns la întrebarea „Câte biblioteci vor fi?” este: vor exista mii de biblioteci, dar aceste biblioteci vor fi schimbate, colecțiile lor fizice vor fi tot ceea ce noi numim acum „colecții speciale”; materiale unice pe care le posedă, ar putea fi digitalizate, iar apoi transmise în „biblioteca centrală globală” și a le face accesibile la nivel mondial.

BIBLIOGRAFIE:
https://clubbib2.wordpress.com/category/biblioteca-viitorului/
http://libruniv.usarb.md/nou/131216/Biblioteca%20viitorului.pdf
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/perspectiva-biblioteca-viitorului-13070.html
http://libraries.pewinternet.org/2013/01/22/library-services/

One Response to Biblioteca viitorului

  1. JohnnyEm spune:

    A republicat asta pe Biblioteca Cronopedia.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: