Biblioteca în era tehnologiei informaţiei

BJPD_Mediateca

de Radu Eugen CĂTANĂ,
bibliotecar

Internetul are deja un impact major asupra modului în care oamenii găsesc şi accesează informaţia, iar creşterea popularităţii e-book-urilor ajută la transformarea obiceiurilor de lectură ale utilizatorilor.

În acest peisaj în schimbare, bibliotecile publice încearcă să-şi adapteze serviciile acestor noi realităţi, în timp ce răspund cerinţelor utilizatorilor ce se bazează pe resurse materiale tradiţionale.

Disponibilitatea accesului gratuit la un computer cu conexiune la internet rivalizează acum cu serviciul de împrumut al unei cărţi, acest fenomen făcând ca accesul la internet să fie un element vital într-o bibliotecă publică.

Potrivit unui studiu realizat asupra utilizatorilor cu vârste de peste 16 ani, reiese că:

  • 80% dintre utilizatori consideră că împrumutul cărţilor la domiciliu este cel mai important serviciu oferit de bibliotecă;
  • 80% consideră că bibliotecarii de referinţă sunt foarte importanţi în serviciul bibliotecii;
  • 77% consideră că accesul gratuit la un calculator cu conexiune la internet este un serviciu foarte important.

Din totalul utilizatorilor care frecventează o bibliotecă, 26% au răspuns pozitiv la întrebarea dacă au accesat internetul în incinta bibliotecii (atât pentru conexiune cu fir, cât şi WI-FI).

Folosirea internetului de către utilizatori se face în următoarele scopuri:

  • 66% din cei care au utilizat calculatorul la bibliotecă în ultimele 12 luni, o fac în scopul documentării pentru şcoală sau ca un ajutor pentru teme;
  • 63% au accesat internetul pentru distracţie sau ca să-şi piardă timpul;
  • 54% au folosit serviciile de e-mail;
  • 47% au accesat servicii medicale;
  • 41% au vizitat site-uri guvernamentale sau au căutat informaţii de interes public;
  • 36% au căutat un loc de muncă sau au trimis un formular pentru obţinerea unui loc de muncă;
  • 35% au vizitat site-uri de socializare;
  • 26% au downloadat sau vizionat un film online;
  • 16% au cumpărat un produs online;
  • 16% au plătit facturi online sau au folosit serviciul de internet banking;
  • 16% au audiat un curs online.

La întrebarea cât de important li se pare utilizatorilor accesul gratuit la internet în bibliotecă, 77% au răspuns: foarte important, 18% au răspuns: important, 2% nu prea important şi alţi 2% fără importanţă.

Evoluţia internetului (în special a conexiunii broadband), mai apoi răspândirea conexiunii mobile, ar putea afecta frecvenţa utilizatorilor unei biblioteci, de aceea utilizatorii recenţi ai unei biblioteci pot fi considerați cei care au vizitat în persoană sediul bibliotecii în ultimele 12 luni, au accesat pagina web a bibliotecii în ultimele 12 luni, cei care au folosit un telefon, e-reader sau tabletă ca să viziteze pagina web a bibliotecii în ultimele 12 luni, aceştia reprezentând 59% din populaţia activă.

Utilizatorii deţinători de tehnologie (cei care accesează internetul, smartphone-ul, tabletele) sunt mult mai ataşaţi de bibliotecă decât nonutilizatorii, dar, rugaţi să-şi aprecieze frecvenţa la bibliotecă în ultimii cinci ani, ei au răspuns că frecvenţa lor a scăzut, motivul acestei scăderi datorându-se faptului că ei pot face propriile cercetări online. Utilizatorii tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, sunt mult mai înclinaţi spre accesarea internetului decât cei vârstnici, la fel, cei cu studii superioare sunt mai înclinaţi spre accesarea internetului, decât cei cu studii medii.

În drumul spre o bibliotecă a viitorului care să răspundă eficient nevoilor utilizatorilor, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare oferă publicului o gamă largă de servicii.

Completarea informaţiilor oferite de cărţi şi reviste este asigurată de accesul la reţeaua Internet pe cele 18 staţii de lucru cu sistem audio individual, ce sunt puse la dispoziţia utilizatorilor.

Mediateca Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare oferă utilizatorilor posibilitatea de a accesa gratuit internetul, de a audia CD-uri muzicale şi de a viziona filme în format DVD – ce pot fi împrumutate și la domiciliu – , de a redacta referate, eseuri, portofolii, rezumate, recenzii, lucrări de proiect, de seminar, de licenţă, de disertație sau de doctorat, de a salva informaţia pe suport CD sau memory stick, de a lista la imprimantă, de a căuta titluri în catalogul electronic al bibliotecii etc.

Putem detalia cu câteva date statistice activitatea pe o lună din cadrul Secţiei „Mediatecă”. Numărul de utilizatori care apelează la serviciile multimedia este de aproximativ 1.000/lună dintre care 80% elevi şi studenţi, iar restul de 20% alte categorii sociale (pensionari, angajaţi, şomeri, intelectuali etc.); ca reprezentare pe sexe, proporţiile sunt relativ apropiate: 54% bărbați și 46% femei.

În proporţie de 90%, utilizatorii solicită accesarea internetului în scopul informării, documentării, comunicării, divertismentului etc. Datorită faptului că ponderea cea mai mare a utilizatorilor o reprezintă elevii şi studenţii, preocupările acestora vizează activitatea educaţională, după cum urmează: documentarea în vederea întocmirii de referate, portofolii, eseuri, proiecte, rezumate la diferite materii, cu posibilitatea salvării pe suport electronic (CD, DVD, memory stick) în vederea printării acestor lucrări.

Printre alte solicitări, găsim şi căutarea de informaţii precum: întocmirea planurilor de lecţie, planificarea didactică (profesori, studenţi); căutarea unui loc de muncă (şomeri), verificarea adresei de e-mail, legislaţie, anunţuri de cumpărare-vânzare, presă etc. Dintre utilizatori, aproximativ 20% solicită colecţiile audio-video deţinute de secţie.

Aşadar, tentaţiile ultimilor ani rămân, evident, calculatorul şi lumea fascinantă a internetului, prin care pare a se găsi răspuns la orice întrebare; o enciclopedie deschisă tuturor, un univers uşor de explorat, ce întreţine comunicarea, oferă un vast câmp de informaţii, de date, de soluţii etc., precum o cutie magică, la o simplă atingere de… mouse, iar lucrul acesta nu poate fi ignorat de nicio instituţie, aşadar nici de bibliotecă, având în vedere scopul acesteia de a veni în întâmpinarea solicitărilor publicului în materie de cultură, ştiinţă, tehnică, comunicare etc.

BIBLIOGRAFIE:
http://libraries.pewinternet.org/2013/01/22/library-services/
https://www.clir.org/pubs/reports/pub108/digital.html
http://www.fundatia.ro/sites/default/files/ro_123_studiu_ro.pdf
https://clubbib2.wordpress.com/category/biblioteca-viitorului/
http://libruniv.usarb.md/nou/131216/Biblioteca%20viitorului.pdf
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/perspectiva-biblioteca-viitorului-13070.html
http://www.slate.com/articles/technology/future_tense/2015/11/what_will_libraries_be_like_in_2100.html
http://www.infotoday.com/OnlineSearcher/Articles/Features/So-Now-What-The-Future-for-Librarians-86856.shtml

Scrie un comentariu