Sănătatea creierului – sugestii și direcții

de Alexandru PLEŞEA

Alexanru PleseaMintea este o croială cârpită cu educație, informație și ceva cunoaștere, care formează asociații pentru om. Această croială cineva a făcut-o: formă, material, structură, direcție, scop. Pe primele le putem măsura, pe ultimele două nu.

Prin teorie, direcția și scopul minții sunt îmbrăcate sub formă de metafore și cod în mai multe manuscrise de dinainte și de după Hristos, care îl fac pe om să digere încet și cu răbdare cele citite. Mintea este încă un mister și, vrând-nevrând, nu putem contesta asta.

Deși mintea ta este capabilă de contemplarea vastității universului, într-un mod conceptual, mintea ta nu se poate controla dacă te calc pe picior în autobuz. Reacția pe care ai putea să o ai e direct proporțională cu cantitatea de hormoni pe care nu conștientizezi că îi ai și-ți vine să… Emoțiile tale sunt negative, egoul tău obturat, iar obișnuințele tale mintale oprite de gestul meu neatent.

Astfel, omul are parte de bune și de rele, pe care el le consideră viață. O părere aici, una mâine, o negativitate, o judecată, o emoție neastâmpărată, o neînțelegere, o uitare, o asociere, o memorare, un gând nou, o descriere, toate făcând parte din obișnuințele mentale ale omului. Ele nu sunt gânduri, ci forme de obișnuință, prin care omul descrie ce vede sau îi apare în minte sub explicații de obicei scurte și insipide.

Pentru ca un creier să fie sănătos, are nevoie de un singur lucru major: Observație. Celelalte instrumente sunt mici și toate în raport cu autoobservația. Oricât de mult vrea omul să rețină toată lista de 24 de lucruri de cumpărat de la supermarket, tot nu va putea, pentru că în timpul memorării acestora, îi apar alte gânduri, pe care nu le dorește, astfel găsindu-se în ipostaza fotografiei cu telefonul la listă, și aia e, hai la supermarket.

Așa putem observa nivelul nostru de concentrare și atenție susținută. De obicei ea nu există pentru că nu știm și nici nu vrem să trăim cu adevărat. Noi credem că așa e viața, dar de fapt ne otrăvim mintea cu cele mai deprimante, grijulii și neintenționate gânduri.

În forma ezoterică a lucrurilor, cel ce vrea va avea, cel ce nu vrea nu va avea. Astfel, concentrarea, observația și atenția nu vin nativ și nici nu muncim pentru ele. Preferăm să alegem confortul memoriei telefonului în locul memoriei noastre, astfel transferul este definit și clar.

Sugestiile și direcțiile cele mai simple pe care le pot aduce la vedere sunt:

  • oprește-te din orice faci și observă că faci, din când în când
  • gândește orice faci, nu te opri
  • pe lângă minte, pune emoție în ce faci
  • observă mișcarea membrelor tale în timp ce faci
  • observă asocierile minții tale
  • nu judeca decât dacă înțelegi complet
  • evită gândirea inutilă
  • evită vorba inutilă
  • evită mișcările inutile
  • gândește cu intenție

Toate aceste simple și clare Observații sunt menite să facă din mintea noastră cel puțin un corp normal de funcționare, ca și inima, ficatul, sângele.

Nedorința omului de a urma aceste direcții, mai ales comportamentul împotriva lor, este definiția celui care poate ajunge tembel, țăcănit sau adoptat ca model de terapie pentru a nu se ajunge ca el.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
Bucureşti 030121
ROMÂNIA
Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: