Cititori ca niște flori

lansare_Gaudeamus_Gentiana Groza_1

Nadia Baciu Fărcaş, Gabriela Genţiana Groza

de Gabriela Gențiana GROZA

Piersic în floare –
parfumul trupului tău
radiind pace

Tinerețea studențească, o etapă pitorească, face sufletul să crească și iubirea să-înflorească… Cine nu-și amintește cu drag de anii în care aveam în față toată viața și ne bucuram de deliciile vârstei celei mai frumoase, tinerețea? Gaudeamus igitur / Iuvenes dum sumus… (Să ne bucurăm, așadar, / Că încă suntem tineri…) Același cântec, devenit imn studențesc, ne anunță că: Vita nostra brevis est / Brevi finietur… (Viața noastră e scurtă / se va termina curând). Caravana Cărților a fost denumită inspirat „Gaudeamus”.

Iată că ea a sosit zilele acestea la Cluj, încărcată de volume ieșite de curând de sub tipar, la a 18-a ediție de când a pornit pentru prima oară în localitățile patriei. Am avut privilegiul să întâlnesc semeni dragi, împătimiți ai lecturii, alături de care am lansat volumul de haiku Aroma florilor în zori, apărut la prestigioasa editură clujeană Ecou Transilvan, coordonată de inimoasa directoare Nadia Baciu Fărcaș.

lansare_Gaudeamus_Gentiana Groza_4

Ioan Marinescu, Silvia Popescu, Gabriela Genţiana Groza, Nadia Baciu Fărcaş, Mircea Ioan Casimcea

Volumul a fost prezentat într-o manieră personală, cu sensibilitate aparte pentru versul în stilul nipon, de Mircea Ioan Casimcea, cunoscut membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj. Silvia Popescu, fină cunoscătoare a realizărilor epigramiștilor, cu ample prezentări ale unor volume de autor și cu talent de critic literar, a apreciat apetența cititorilor români pentru genul scurt și, desigur, pentru poemul haiku. Ioan Marinescu, membru al Uniunii Scriitorilor, autor al unor interesante aforisme, poeme într-un singur vers și poeme haiku, a apreciat originalitatea versurilor și a accentuat acordarea autoarei volumului a Premiului Internațional „Kusamakura” desfășurat în Japonia anului 2000. Atmosfera a fost plăcută, am simțit ca un fluid străbătând inimile cititorilor prezenți la o lansare în plină primăvară, într-o zi însorită de Prier. I-am simțit pe toți deopotrivă, corole minunate în adierea ireală a unui haiku, alcătuind un buchet cu irizări splendide, flori delicate între cărțile zâmbindu-le afectuos.

TRIGE
(pseudonim acordat autoarei
de către Mircea Ioan Casimcea)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: