Duel cu citate

de Alexandru JURCAN

afis_MucenikUn dramaturg extrem de jucat la noi este Marius von Mayenburg (n. 1972, München). Regizorul Theodor Cristian Popescu a montat piesele sale la Târgu Mureș și la Arad (piesele Plastic, Urâtul, Perplex). Dintre dramele sociale postmoderne (și comedii negre) ale autorului face parte și piesa Mucenik, ecranizată în 2016 de Kirill Serebrennikov. Joacă în film Petr Skvortsov (Venia) și Viktoriya Isakova (Elena).

Venia este elevul fanatic, cuprins de o criză mistică, extrem de anacronică într-o școală contemporană, unde profesoara de biologie – Elena – îl atacă mereu cu aceleași arme, întoarse spre ateism. Elevul stă cu Biblia în mână, e recalcitrant, spune pe dinafară citate, care – scoase din context – te duc cu gândul la extremism, la recentele acte de terorism. Asistăm la un duel cu citate din Biblie și realizăm că toate citatele lui Venia conțin violență („N-am venit să aduc pacea pe pământ, ci sabia”). Pentru că el este, în fond, un vindicativ periculos.

Filmul conține și teme subsidiare, precum rolul religiei în școală, dar și al educației sexuale. Realitatea prezentată pare denaturată, exacerbată, îngroșată. Chiar așa să arate o sală profesorală din ziua de azi? Cu atmosferă vetustă, patriarhală, ridicolă? Numai Elena să fie excepția? Iar isterica mamă a lui Venia poate avea acces mereu și oriunde?

Găsim și secvențe umoristice de calitate: scena cu morcovii sexuali, dar și oblojirea ologului. Finalul (cu ghetele bătute în cuie, adică „eu nu plec de aici”) mi se pare artificial-metaforic, prea căutat. În concluzie, un film necesar, actual, un semnal de alarmă percutant.

Anunțuri

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: