Subprefectul Gavriș Ardelean a participat la premierea participanților la Olimpiada Națională de Limba Romani

Olimpiada romani_BM_2017_c

COMUNICAT DE PRESĂ

Persoană de contact: Anca Goja,
purtător de cuvânt
tel.: 0740-192451

Miercuri, 26 aprilie, la Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc premierea celor mai buni elevi participanţi la Olimpiada Naţională de Limba Romani. Din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş, la eveniment au participat subprefectul Gavriş Ardelean şi consilierul pe problemele romilor, Cristina Moldovan.

În deschiderea evenimentului, Gheorghe Sarău, consilier pe probleme de limba romani şi romi în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, a precizat: „A fost o competiţie valoric bună, dar se poate şi mai bine, pentru că am dori ca toţi cei care vin la olimpiada naţională să obţină o notă peste 9. Deşi aţi fost încorsetaţi de timp, am remarcat că ştiţi destul de bine limba, chiar dacă uneori sunteţi tributari dialectului”.

Olimpiada romani_BM_2017_b

Subprefectul Gavriş Ardelean le-a adresat câteva cuvinte de suflet elevilor şi cadrelor didactice prezente:

„Vă revăd acum, la finalul Olimpiadei Naţionale de Limba Romani, cu mai puţine emoţii decât la început şi, sper, bucuroşi pentru ceea ce aţi realizat. Sunt convins că nici examenul în sine, nici îndelungata perioadă de pregătire care a precedat olimpiada nu au fost uşoare. Ştiu că, indiferent dacă astăzi veţi fi premiaţi sau nu, toţi participanţii la această olimpiadă aţi avut numai de câştigat. Aţi învăţat că în viaţă merită să faci eforturi, căci la un moment dat îţi vei primi răsplata. Aţi învăţat că deprindem cunoştinţe întotdeauna numai pentru propria noastră dezvoltare, nu pentru note şi nu pentru a ne impresiona părinţii sau profesorii. Aţi învăţat că un om cu carte este respectat. Aţi învăţat că a afla cunoştinţe noi este un lucru fascinant, o călătorie care ne face mai inteligenţi şi care ne oferă emoţii pozitive. Pentru voi, dragi copii, călătoria nu s-a terminat, aţi ajuns acum, la finalul olimpiadei naţionale, doar la un scurt popas.
Ţin să vă felicit din toată inima pentru realizările voastre şi să vă doresc să fiţi perseverenţi, chiar încăpăţânaţi, în misiunea voastră de a vă educa. Căci omul poate pierde în viaţă multe lucruri, însă cunoştinţele acumulate vor fi mereu averea pe care o va avea la îndemână.
Vreau, de asemenea, să felicit profesorii care v-au fost alături, care v-au motivat şi ajutat, şi părinţii care au înţeles cât este de importantă educaţia pentru un copil. Mult succes!”

Olimpiada romani_BM_2017_a

Cristina Moldovan, consilier pe problemele romilor în cadrul Instituţiei Prefectului, a afirmat că astfel de evenimente o fac să se simtă mândră că este de etnie romă şi i-a îndemnat pe tineri să realizeze mai multe decât au reuşit generaţiile anterioare. De asemenea, ea le-a spus elevilor prezenţi să nu le fie niciodată ruşine de faptul că reprezintă etnia romă.

Cei mai buni elevi au fost premiaţi, primind diplome, bani şi cărţi din partea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Maramureş (reprezentat de inspectorii Agota Tepfenhardt şi Amelia Bănică), a Asociaţiei Young Roma (reprezentată de Loredana Mihaly) şi a Partidei Romilor. De asemenea, au fost acordate diplome de onoare pentru membrii comisiei centrale.

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: