Frica ne împiedică să iubim

Psihologul Andra Tănăsescu: „Opusul iubirii nu e ura, ci frica. Ura e o versiune bizară a iubirii”

COMUNICAT DE PRESĂ – Andra Tănăsescu ; Plus Communication

Andra Tanasescu

Andra Tănăsescu

Mulţi dintre noi consideră că ura este opusul iubirii, însă în realitate blocajul apare atunci când ne e frică să iubim şi să ne deschidem faţă de cei din jur. Din cauza fricii, unii oameni aleg satisfacţiile rapide, de moment, care nu necesită implicare emoţională.

Cu toate acestea, multe persoane acuză sentimentele drept principalele vinovate pentru stresul psihic, iar din acest motiv, unii consideră că o relaţie fără obligaţii oferă comoditate psihică mai mare decât una stabilă. În realitate, spune psihologul Andra Tănăsescu, sentimentele de iubire nu provoacă stres psihic, ci această stare este provocată de frică: „Din mai multe observaţii empirice, am ajuns la concluzia că oamenii trăiesc mult prea des şi prea intens sentimentul de frică. Le este frică de eşec, le este frică de ridicol, le este frică de refuz, le este frică să nu fie înşelaţi, le este frică să nu fie răniţi etc. Conglomeratul de frici şi temeri pe care le experimentează, în genere, tinerii, are ca efect reacţia de fugă, de evitare şi de neimplicare. Acest lucru reprezită una dintre explicațiile pentru care multor persoane le este pur şi simplu greu să aibă o relaţie, alegând în loc, fie să își găsească distracții ușoare și de moment, fie să își dedice timpul diferitelor activități, serviciului, sau oricărui alt lucru cu care își pot ocupa cât mai mult timpul”.

Iubirea nu doare; proiecţiile dor

Chiar şi atunci când depăşesc aceste stări dăunătoare şi se hotărăsc să se împlice din nou într-o relaţie, oamenii se mai confruntă cu o problemă: proiecţia. „Un lucru de care nu toți sunt conștienți este că, în momentul în care întâlnesc pe cineva, ei fac proiecții asupra persoanei respective. Fie că proiectează asupra lor ceea ce și-ar dori să fie acea persoană și pierd din vedere cine este cu adevărat, fie că proiectează imaginea altei persoane din viața lor, cu care consideră că seamănă, și automat asociază persoana nou-venită cu cea din trecut, înzestrând-o cu toate calitățile și mai ales cu defectele primei persoane. Este tot un mecanism de apărare sponsorizat de frică, extrem de nociv pentru bunul mers unei relaţii. Oamenii au tendinţa să experimenteze toate aceste stări negative crezând că acestea vor conduce către fericire şi evită exact calea veritabilă: iubirea. În realitate, proiecțiile, așteptările, fricile dor şi ne îndepărtează de iubire. Iubirea nu doare. Din contră, iubirea vindecă și face oamenii mai buni. Iubirea oferă protecție, respect, timp, răbdare. Iubirea reprezintă căldură, e pură, e sinceră și aduce împlinire și fericire. Iubirea crește și scoate ce este mai bun din oameni”, afirmă psihologul.

Specialistul ne învață că temerile şi fricile trebuie privite direct în ochi, nu trebuie lăsate nerezolvate, deoarece, în timp, aceste sentimente false se vor transforma în stări veritabile, care ne vor reconstrui din temelii. Psihologul Andra Tănăsescu ne recomandă ca, atunci când ne este frică, să ne implicăm, să ne observăm reacţiile provocate de frică şi să ne întrebăm dacă ne place de noi în felul acesta. Dacă răspunsul nostru va fi nu, atunci va trebui să spunem mai des da şi să ne eliberăm de povara fricii.

Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației „Generația Iubire” este psiholog și trainer NLP. A urmat studii de psihologie, având formarea în terapie de cuplu și familie. Având experiență ca instructor de dans și fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează o formare în terapia prin dans și mișcare. După câțiva ani de experiență în training și susținerea evenimentelor corporale, oferă prin îmbinarea psihologiei, cu NLP-ul și tehnici de conștientizare și conectare corporală, o experiență completă de autocunoaștere și evoluție personală.
Persoană de contact
Andra Tănăsescu
psiholog și trainer NLP
tel. 0728075221
e-mail: andratanasescu@yahoo.com
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: