Cum să nu înnebunești

foto_Alexandru Plesea

de Alexandru PLEŞEA

Depresia si demența sunt principalele boli mintale la nivel mondial. 47 de milioane cu demență și cca 300 de milioane cu depresie. Aceștia fiind doar cei clasificați. Probabil, cei neclasificați sunt încă pe atât.

Omul european și cel american sunt influențați de programele de reacție ale altora, de mediul social, de factorii biologici (ADN, gene, chimia creierului), de experiențele trecute (abuzuri sau traume), cât și de istoria familiei (dacă cineva a avut boli mintale sau nu).

Toate aceste influențe sunt aparent neobservabile, ele contribuind profund la atitudinea omului în prezent.

Toți factorii care îl deranjează pe om se numesc factori negativi.

Omul observă tot ce nu îi place, nu vrea, îl face să se simtă confortabil, tot ce nu acceptă. Se enervează, se supară, amână deciziile, se simte frustrat de ce zice sau face altul, se stresează cu gânduri despre viitor sau păreri ale altora, se închide față de el și de cei apropiați.

Toate aceste comportamente sunt reacții ale omului, care el crede că sunt normale. Ele, prin repetiție și neobservare. sunt ușa spre nebunie.

Traumele, abuzurile, despărțirile și alte întâmplări emoționale sunt evenimente care cauzează reacții ulterioare. Ele duc spre nebunie DOAR dacă sunt neobservate și nestăpânite. Fiindcă, dacă omul face efortul atenției și observării de sine, el poate evita comportamentul și emoțiile negative.

Stresul, grijile, incertitudinile, îngrijorările, sunt situațiile care, prin proces repetat, colorează în negru viața omului.
Tot efortul omului spre a manifesta pozitivitate, înțelegere, acceptare, toleranță, nonidentificare și energie colorează în culori vii viața lui.
Astfel, omul DECIDE în orice moment încotro se duce. Prin instinct, va reacționa negru, prin răspuns și decizie, spre culorile vii.

Omul leneș nu face nimic și așteaptă să cadă reacțiile și ajutorul altora peste el.
Omul cu decizie face, și nu așteaptă ca cineva să facă ceva pentru el, astfel el decide în orice moment ce vrea și cu ce scop.

Nebunia este momentul în care omul alege doar din confort și din lene.
Împlinirea este momentul în care omul a ales să treacă prin efort. Nefugind și nemanifestând stres, griji și îngrijorări.

Viața socială, agitată și supusă căutărilor noastre, este un instrument care poate produce nebunie pentru că dispoziția noastră actuală este din ce în ce mai instinctuală.
Pe vremuri, oamenii se ascultau activ, își ofereau timp, se relaxau, ofereau cadouri, păstrau timp de familie și prieteni, ofereau timp studiului, căutau munci fizice. Astăzi, multe din acestea au dispărut, în locul lor a apărut suportul electromagnetic, TV, radio, internet, rețele sociale, comunicarea virtuală, lucru static, metropole, poluare, zgomot, haine și mâncare din plastic etc.
Un astfel de fenomen are nevoie de balans, pentru ca toate funcțiile omului, mintea, inima și fizicul său, să progreseze odată cu dorința lui.

Pentru a-și păstra sănătatea, omul poate înclina spre echilibrarea și păstrarea acestor funcții active, cât mai mult timp. Îmbrățișările, munca fizică, sportul, natura, cadourile, ajutorul voluntar, dormitul suficient, hainele din material natural, mâncatul din pământ (neprocesat) și, nu în ultimul rând, observarea, igienizarea și disciplina mintală.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
Bucureşti 030121
ROMÂNIA
Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: