Prăjitură cu fructe „Maria Gal”

ajutor de nadejde

de Gălușcă POLONIC

Maria Gal este cea mai discretă și cu bun-simț mătușă a mea. Pricepută și pretențioasă la bucătărie. Maria se pronunță cu primul a accentuat (altfel, nu-i prăjitura ei).

Ingrediente

350 g făină, 100 g unt, 3 ouă, 2 linguri de smântână, aprox. 150 g zahăr tos, 1 praf de copt, sare, coajă de lămâie, 1 kg vișine fără sâmburi, două borcane cu zmeură.

Modul de preparare

Se face un aluat din făină, unt, smântână, praf de copt – toate în cantitățile indicate mai sus, plus gălbenușurile celor trei ouă, 100 g de zahăr, coajă de lămâie, puțină sare.
Se întinde o foaie, cam de grosimea pe care i-a dat-o nepotul meu (vezi foto). Se așază într-o tavă ușor unsă și se coace pe jumătate, după care se pun peste foaie vișinele și zmeura, se acoperă cu albușurile bătute spumă cu restul de zahăr. (Dacă avem albuș rămas de la altceva, se folosește aici și el, ca acest strat să fie mai înalt.) Se dă din nou la cuptor, lăsând să se coacă suficient, dar albușul să nu se coloreze prea tare (chestiune de potrivire a focului).
Prăjitura se taie caldă sau rece, în pătrate, dreptunghiuri sau romburi.

Se poate încerca și o variantă cu piersici în loc de vișine și zmeură. Mai exact, piersicile vor fi jumătăți (cu coajă), cât să ocupe toată tava, însă, fiindcă piersicile se coc mai greu, trebuie puse mai devreme, poate chiar de la început, peste aluatul necopt.

Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: