Ziua Europei, moment de bucurie pentru maramureșeni

Ziua Europei_2017_BM_1

COMUNICAT DE PRESĂ

Persoană de contact: Anca Goja,
purtător de cuvânt
tel.: 0740-192451

Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Mare, în parteneriat cu mai multe instituții de cultură, sport, școlare și ONG-uri din Maramureș, au organizat marți, 9 Mai, manifestări menite să marcheze Ziua Europei, la împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Evenimentele, reunite sub titlul „10 pentru Europa”, au avut loc pe tot parcursul zilei, în spații diferite din municipiul Baia Mare: Palatul Administrativ, Centrul Millennium, Câmpul Tineretului, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Teatrul Municipal Baia Mare.

Încă de la orele dimineții, Centrul Europe Direct a organizat conferința „Împreună în Europa – România, de 10 ani în UE”, completată cu o expoziție de fotografie, care a cuprins lucrările înscrise la Concursul  „Programul Erasmus de 30 de ani schimbă vieți”.

Tot de dimineață au început manifestările și la Palatul Administrativ. Astfel, elevi ai Colegiului de Arte au desenat cu cretă steagurile statelor membre ale Uniunii Europene, iar Fanfara Municipală a intonat cele două imnuri: al României și al UE. Elevi ai Palatului Copiilor au prezentat un moment artistic constând în dansuri tradiționale și muzică ușoară din repertoriul european. Tot aici, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a organizat o expoziție cu produsele finale ale proiectelor cu finanțare europeană derulate în școli.

Ziua Europei_2017_BM_2

La orele prânzului, Palatul Administrativ a găzduit cea de-a X-a ediție a Simpozionului „Prezențe maramureșene în Europa”, organizat de Instituția Prefectului – Județul Maramureș și Consiliul Județean Maramureș.

Evenimentul a fost deschis prin cuvântul prefectului Sebastian Mihai Lupuț, care a afirmat, printre altele:

Europa traversează o perioadă grea. În ultimii ani, provocările cu care continentul s-a confruntat au fost numeroase: criza economico-financiară, criza refugiaților, atentatele teroriste, brexitul, euroscepticismul tot mai accentuat și creșterea tendințelor extremiste. Toate sunt veritabile examene la care Uniunea Europeană este supusă și care ne vor arăta cât de puternică și flexibilă este construcția europeană. Este deopotrivă un examen pentru politicieni și instituții, ca și pentru oamenii de rând. Din fericire, până acum România s-a aflat oarecum la adăpost de aceste tendințe, atașamentul românilor față de UE rămânând puternic. / Intrarea României în Uniunea Europeană în urmă cu zece ani a reprezentat pentru noi încununarea unor eforturi de durată și răspunsul la voința marii majorități a populației. A fost o victorie și o șansă. În plan ideatic, ea a reprezentat îmbrățișarea de către români a valorilor europene, dar efectele au fost mult mai concrete, dacă ne gândim la libera circulație pe continent și la posibilitatea obținerii de locuri de muncă în străinătate. Efectele sunt vizibile și în plan financiar. Chiar dacă tendința în ultimii ani este de a ne plânge din cauza unei insuficiente absorbții a fondurilor europene, totuși, în privința soldului fluxurilor financiare cu Uniunea Europeană, balanța înclină sensibil în favoarea intrării de fonduri de la bugetul UE. Atașamentul românilor față de valorile europene a rămas la cote înalte și datorită acestor beneficii vizibile în viața de zi cu zi, chiar dacă aderarea la UE a însemnat aplicarea unor norme mai stricte în diferite domenii de activitate. / Intrarea României în Uniunea Europeană a fost o opțiune pentru o viață mai bună. A fost alegerea statului de drept și a democrației, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a unui sistem de justiție corect, a eradicării corupției și a eforturilor depuse în vederea obținerii prosperității economice. Desigur, niciun sistem din lumea aceasta nu este perfect. Dar Uniunea Europeană a reprezentat pentru noi direcția pozitivă într-un moment când, privind în sens opus, ne redescopeream trecutul recent, cu traumele și întunecimile sale. Iar românii au rămas relativ constanți în opțiunile lor, în condițiile în care, în diferite state din Europa se constată astăzi tulburări și redefiniri ale propriilor identități. România este astăzi un factor de stabilitate în Europa și așa trebuie să rămână.

Au mai luat cuvântul Doru Ioan Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, dr. ing. Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare, iar Eliza Vaș, expert în cadrul biroului Studii și analize al Institutului European din România, a prezentat raportul acestei instituții cu titlul „România, 10 ani în Uniunea Europeană”. Au avut loc, apoi, prezentări ale unor proiecte europene de succes, derulate în Baia Mare și în Maramureș.

La Studio Arena 11, elevi din clasa a III-a, de la Colegiul de Arte, au participat la un atelier de pictură, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Baia Mare și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. După-amiază, iubitori ai sportului au participat la Crosul „Pro Europa”, organizat pe Câmpul Tineretului de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș în parteneriat cu Asociația Județeană Sportul pentru Toți, Asociația Județeană de Atletism și Liceul cu Program Sportiv Baia Mare. Două mari steaguri, al României și al Uniunii Europene, vor fi întinse pe Câmpul Tineretului, iar mai mulți tineri vor participa la un flashmob cu tema „Flag Mandala – Europa Unită, un model de pace pentru întreaga omenire”. Evenimentul este organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș.

Seara, de la ora 18.30, în foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, va avea loc vernisajul expoziției de artă plastică dedicate Zilei Europei, organizate de Primăria Baia Mare și Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Baia Mare. Pe scena Teatrului, de la ora 19, se va desfășura o reprezentație de gală cu spectacolul „Casa de pe graniță”.

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: