Întâlnire la Ponorâta, în cadrul Campaniei de informare pentru prevenirea abuzului şi violenţei asupra copilului rom

Campanie abuz romi_Ponorata

COMUNICAT DE PRESĂ

Persoană de contact: Anca Goja,
purtător de cuvânt
tel.: 0740-192451

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, derulează Campania de informare şi sensibilizare în vederea prevenirii abuzului şi a oricărei forme de violenţă asupra copilului în cadrul comunităţilor de romi din judeţul Maramureş. Au loc întâlniri cu elevi şi părinţi, cărora li se prezintă informaţii de bază privind drepturile copilului, formele de abuz, efectele abuzului asupra dezvoltării copilului, precum şi modalităţile de sesizare a unui abuz.

Activităţile din cadrul campaniei constau în întâlniri directe cu grupurile ţintă (copii până la 10 ani, adolescenţi, părinţi şi cadre didactice), având ca obiectiv informarea, conştientizarea şi prevenirea abuzului asupra copilului.

Campania a debutat în data de 4 mai 2017, la Școala Gimnazială din Chelinţa, și a continuat în data de 10 mai 2017, cu o întâlnire la Școala cu clasele 0-IV din cartierul Ponorâta – localitatea Coroieni. Au participat inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş – Cristina Moldovan, Nicolae Boitor şi Anamaria Turdean – reprezentanţi ai DGASPC Maramureş, directorul unităţii şcolare din Coroieni – Liana Lazăr şi cadrele didactice, primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan, părinţi şi elevii de etnie romă.

S-au purtat discuţii cu părinţii de etnie romă, în vederea informării privind drepturile copilului, formele de abuz precum şi efectele abuzului asupra dezvoltării copilului. Părinţii au fost informaţi cu privire la facilitarea accesului la educaţie prin existenţa locurilor special alocate romilor în învăţământul liceal şi universitar.

În comunitatea de romi din cartierul Ponorâta funcţionează o şcoală cu clasele 0–IV şi o grupă de grădiniţă, clădirea şcolii din comunitate fiind ridicată în cadrul proiectului Phare „Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate” derulat de Ministerul Educaṭiei Naṭionale, în anul 2005. La școală sunt înscriși 163 de elevi, din care 76 sunt preşcolari, iar 87 aparţin claselor 0-IV. În clasele V-VIII învață 33 de elevi romi. La şcoală lucrează un mediator şcolar, care este angajat pe perioadă determinată de Asociaţia Ovidiu Ro Bucureşti. De asemenea, Asociaţia Ovidiu Ro asigură fiecărui elev din clasele 0-IV un tichet lunar în valoare de 50 de lei, cu condiţia ca acesta să nu absenteze.

Primăria Comunei Coroieni a implementat un proiect prin fonduri norvegiene, în cadrul căruia s-a construit un Centru Multifuncṭional, pentru copiii din cartierul Ponorâta. În cadrul centrului au fost asigurate servicii integrate, cum ar fi: program after school, o masă caldă pe zi, activităṭi educative. După finalizarea proiectului, activităţile centrului s-au sistat din cauza lipsei fondurilor.

Asociaţia Ovidiu Ro Bucureşti asigură zilnic o masă caldă preşcolarilor şi elevilor din cartierul Ponorâta, care frecventează şcoala. Aceeași organizație, în parteneriat cu firma ROMSTAL, a construit şi dotat o spălătorie de haine şi duşuri.

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: