Și pleu, și prea plin – PLEONASMUL

de Angela-Monica JUCAN

AMJ_foto_Delia FloreaUna din profesoarele mele de română ne explica, la aprecierea ei și naiv convinsă, că termenul pleonasm vine de la… pleu (literar: tablă, tinichea), fiindcă un pleonasm sună ca pleú’ 🙂 Categoric! Sub aspect estetic. Lingvistic însă etimologia este cu totul alta. Cuvântul vine la noi din franceză (s.m. pléonasme), iar în franceză din greaca veche (pleonasmos), fiind acolo un derivat de la pleon, care înseamnă „mai mult”. Adică mai mult decât trebuie, astfel că pleonasmul este o expresie care dă pe dinafară. Aceasta este o chestiune care ține fie de gândire, fie de informare, fie de capacitatea de control mai ales în cursul vorbirii, în cazul din urmă nefiind o problemă cronică de logică, nici de cultură, ci doar una de atenție – o scăpare din vedere de moment a inventarului lexical folosit deja într-o anumită frază.

Cuvântul pleonasm nu este sinonim cu tautologie.

Majoritatea pleonasmelor sânt defecțiuni de exprimare, dintre care unele, în scrieri literare, pot fi asimilate figurilor de stil, dar, aceleași, sancționate la vorbitorii de rând (mumă pentru unii, ciumă pentru alții), altele s-au impus în formule fixe, nederanjante și mai puțin observabile („a-și trăi viața”, de exemplu), iar altele (tot figuri de stil) sânt ocazional confecționate în mod conștient, cu scopul de a crea efecte hazlii sau de a transmite sugestii ironice ori autoironice.

Iată câteva mostre de pleonasme veritabile (produse din ignoranță) și accidentale (roade ale neatenției), unele evidențiate deja de alții, altele mai rar sau deloc semnalate până acum:

accident neașteptat/accident neprevăzut/surpriză neașteptată (cred că nu e nevoie de explicații)

adiere ușoară (pleonasm clar, dar tolerabil, având sens de accentuare a noțiunii de adiere, care, în limitele „ușurătății” ei, poate avea diferite grade de intensitate)

mici amănunte (pleonasm scuzabil, având rol de subliniere a micimii)

amestec eterogen (formula este pleonastică pentru că un amestec presupune cel puțin două componente, situație în care se află și amestecul omogen, doar că, în acest caz, elementele s-au întrepătruns până la pierderea „identității”, nemaiputând fi diferențiate)

amintirea unor roluri memorabile 🙂

an/ani de zile: un an de zile este pleonasm, ani fără zile neexistând (nu și lună de zile, pentru că lună este un cuvânt omonim, denumind atât un astru, cât și un interval de timp de 28, 29, 30 sau 31 de zile), în schimb, folosit la plural, în unele contexte, poate avea rol augmentativ și sugestiv: a studia ceva „de ani de zile” induce ideea de durată foarte mare și, dacă nu și de muncă asiduă, cel puțin de perseverență

anacronic timpului 🙂

aniversarea a n ani (întâi, că aniversare conține cuvântul an; al doilea, că nu se sărbătoresc anii, ci o persoană, o instituție, un eveniment etc. – au spus-o și alții, dar degeaba, ca acum)

astfel, de exemplu (aici, astfel are deja înțeles de „de exemplu”)

astru ceresc (sigur, metaforic, și un om poate fi un astru, însă în accepțiunea proprie astru ceresc este, fără discuție, pleonasm)

atac agresiv (un atac include întotdeauna ideea de agresivitate/violență, chiar dacă se manifestă pasiv sau face parte din alte sfere decât cea belicoasă: medicală, fizică-mecanică, fonică)

boiler de încălzit apă

brexitul englezilor (brexit înseamnă „exit” britanic: br-exit și nu se poate spune, de exemplu brexit francez, ci frexit: fr-exit)

briză ușoară (aceeași observație ca la adiere ușoară)

canotieră de pai/paie (dacă-i din alt material, nu-i canotieră)

caracteristici specifice

mari celebrități

clasificare taxonomică

fidelitate conjugală în familie

a conlucra împreună

a continua apoi/apoi a continuat/ a continua mai departe/a continua în/pe viitor; a urma apoi/pe urmă a urmat (nu se poate continua sau urma decât „apoi”, „în viitor”, sau „mai departe”)

corso de promenadă

cunoscător avizat

dar în schimb

(a face) de asemenea și

deplină împlinire

deratizare contra șoarecilor/rozătoarelor

destinul vieții

diametral opus

a se dilata expansiv

a dura în timp (a dura în afara timpului?)

emoție intimă (ce-i drept, se vorbește și de emoție colectivă)

enigmă criptică

exact la fel

„bazarea urmăririi penale uneori exclusiv doar pe interceptări poate fi periculoasă”

expediente ocazionale

exportat în afara țării

falsă iluzie

fapte făcute

far călăuzitor

fân cosit

forță de tărie morală (în discuție intrând forță și tărie)

geamul parbrizului

imperios necesar/necesitate imperioasă

înalt prelat (prelatul este un demnitar bisericesc, deci gata „înalt”)

însă în schimb

jihad islamist

limuzină de lux

longevitatea vieții

luneta din spate (geam la mașină)

mare maestru

mare metropolă/marile metropole

mic pigmeu

mijloace media/mijloace mass-media

nămeți mari

online pe internet

optim ideal

pepită de aur

peșteră subterană

a picura picături

pietrișul criblurii

podgorii de vii

polul opus (corect: celălalt pol – fiind evident că e opus); și mai și: poli extremi (fără cuvinte… 🙂 )

pom fructifer (pomii sânt numai roditori, ceilalți sânt copaci; corect: arbore fructifer sau simplu pom)

precauție prudentă

probitate morală

proiect/plan de viitor (dacă nu e vorba despre vreun plan, realizat sau eșuat, din trecut)

pronie cerească

providență divină (cu observația că, la figurat, providența poate fi și de natură profană)

punte de legătură (puntea întotdeauna leagă ceva de altceva; chiar și expresia punte de scăpare conține ideea de legătură: a unei zone/situații de pericol cu una de siguranță)

răgaz de timp

redenumit ulterior

remușcare de conștiință

scrupul moral

simpatii filogermane

specialist avizat

a avea un specific propriu

spot publicitar

talent nativ

toxine nocive

a transmite mai departe

a transpira în afară

unul și același

violență brutală

Cum se vede, profesoara mea a dat ea undeva, dar n-a crăpat prea departe.

Din păcate, unii au inclus între pleonasme unele false pleonasme sau cel puțin discutabile. Câteva exemple:

coală de hârtie (există și coală de celofan, de carton, de tablă, poate și de plastic)

cobai de experiență – cobaiul (Cavia porcellus) este pur și simplu un animal, diferit de șoarece (Mus musculus), de șobolan (Rattus norvegicus), de hamster (Cricetus cricetus) etc.; el trăiește în natură (de unde au fost alese exemplare, capturate și transformate în animale pentru experiențe); dacă-ți place, îl poți avea acasă, ca animal de companie, fără a face experiențe pe el; termenul și-a extins sfera, numind și alte animale folosite pentru experiențe (iepuri, șoareci etc.), dar cobaiul există și ca animal liber

concluzie finală (se pot formula concluzii la fiecare sfârșit de capitol, iar la finalul întregii lucrări, să mai fie una, sintetică)

a auzi cu urechile tale și a vedea cu ochii tăi exprimă informarea directă, de la sursă, și nu din relatările altora (deci nu prin intermediul urechilor/ochilor altuia)

avalanșă de zăpadă (avem și avalanșă de nisip, de pietre, de bușteni, iar figurativ, avalanșă de oameni)

bancnotă de hârtie (multă vreme, da, a fost pleonasm, dar acum se fac și bancnote din polimeri)

a coborî (în) jos, a urca sus (sânt pleonasme sau nu, în funcție de context: în „Cobori în jos, Luceafăr blând”, sântem în relație cu cosmosul, și jos semnifică Pământul; când, de exemplu, mai multe persoane călătoresc ocazional cu o remorcă de bușteni, unele vor urca în cabină, iar altele sus, adică acolo unde stau buștenii

coridor de trecere (coridorul nu e neapărat un loc de traversare: poate fi și coridor de acces – la un apartament, să zicem)

doină populară (s-au compus și doine culte)

a ieși afară (afară se referă la „aer liber”: afară din casă; dar se poate ieși dintr-o încăpere a unui apartament, deci a ieși fără a ajunge afară)

a îngheța de frig (precizarea e uneori necesară, pentru că, la figurat, se poate îngheța de frică)

pacient bolnav (nu toți pacienții sânt bolnavi: un pacient al unui medic stomatolog nu e propriu-zis bolnav și nici unul al unui psiholog)

perioadă de timp (există perioadă în matematică, în muzică, în fizică, are perioade și tabloul lui Mendeleev)

manuscris de mână (manuscris dactilo, manuscris cules la calculator – toate fiind scrise cu mâna)

a repeta iar/din nou (poți repeta de mai multe ori și apoi iar să repeți)

3 Responses to Și pleu, și prea plin – PLEONASMUL

 1. Equilibrium spune:

  In sfarsit vad si eu pe un site ,expresia imperios necesar, trecuta la pleonasme.Si am cautat, si am cautat…vreme indelungata,nelamurit fiind,de ce nu figureaza astfel,nici macar in dictionarul de pleonasme din biblioteca proprie.
  Desi dex-ul explica vadit acest termen „imperios”, „intelectualii” nostri folosesc mult prea des acest forma pleonastica.

 2. Equilibrium spune:

  Si inca ceva: diametral opus se subintelege,insa in dex apare aceasta forma insemnand =opus cu desavarsire, ceea ce mi se pare o absurditate.La fel am putea spune „antipozi opusi”, sau si mai haios, putin mai opus(comparand opusii,opusele :))
  In dex, cuvantul, antipod este descris tot printr-un peonasm, ceea ce mi se pare „nesimtire academica”,la fel ca si Doom 2.
  Curios este ca abrevierea Doom,in limba engleaza este un cuvat care inseamna,printre altele, distrugere,ruina,pierzanie,osanda,pieire, mai mult decat ironic, la adresa „lingvistilor”.

 3. Pierre Luther spune:

  Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am going through issues with your RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: