Tort cu mere „Magdi”

tort cu mere_Magdi

de Gălușcă POLONIC

Magdi este foarte pricepută în tot ce ține de bucătărie, are multă experiență și fler gastronomic, astfel că se mai descurcă și „după ochi”, nu doar după strictețurile rețetelor. Așa se face că pentru jumătate din rețeta pe care o dăm acum cantitățile ori nu vor fi deloc, ori vor fi indicate cu aproximație, pe când la jumătatea cu blatul vom avea măsuri precise până și pentru apă.

Ingrediente

pentru structura de rezistență: mere (cam 7-8, maxim 10 – în funcție de dimensiunile lor și mărimea vasului pentru copt), nu multă nucă, câteva linguri cu gem de caise (sau alt gem, preferabil, acrișor), destulă untură de porc, zahăr tos (cât trebuie), frișcă;
pentru pandișpan: 5 ouă, 6 linguri de zahăr, 5-6 linguri de făină, un sfert de plic de praf de copt, 3 linguri de apă.

Modul de preparare

După cantitățile pentru blat, apreciem de ce vas avem nevoie pentru copt (poate o cratiță emailată, destul de înaltă, cu diametrul fundului de 22-23 cm, sau, în aceleași dimensiuni, un vas de inox sau unul din sticlă rezistentă termic; nu e obligatoriu ca forma de copt să fie rotundă). Așezăm, apoi, de probă, merele întregi, ca să vedem câte încap – să nu pregătim degeaba mai multe.
Merele vor rămâne cu coajă, dar le scoatem coceanul. Se începe de la partea cu codița. Operațiunea se face cu grijă, cu un cuțit scurt și subțire, nu cu instrumentul acela cilindric care scoate coceanul prin partea cealaltă, fiindcă merele nu trebuie găurite și în partea cu „mustața” (care însă se îndepărtează cu atenție). După ce coceanul este scos, se mai poate lărgi „tunelul” cu ajutorul unei lingurițe de moca, mai ales ca să nu rămână vreun rest din lojile semințelor (cred că termenul științific e endocarp).
Odată terminată această treabă, se tapetează bine vasul de copt cu untură multă, întinsă în strat cât mai gros, atât pe fund, cât și pe pereți (cu toată neplăcerea, o vom face direct cu mâna), peste care se presară zahăr tos atât cât untura poate fixa, iar pe fund se poate lăsa ceva mai mult.
Se amestecă nuca măcinată cu gem de caise sau alt gem și se umplu merele cu această compoziție (poate depăși puțin nivelul mărului).
Se așază în tavă, cratiță sau ce e, merele cu umplutura în sus și se dă la cuptor, până se înmoaie puțin merele și se topește untura cu zahărul (formând un sos).
În acest timp, se face blatul: Se bat albușurile spumă tare și se lasă în așteptare. Se freacă foarte bine (cu mixerul, mai rapid, dar manual cel puțin 20 de minute) gălbenușurile celor cinci ouă cu șase linguri de zahăr și trei linguri de apă, apoi se adaugă făina și praful de copt. După ce s-au încorporat, se amestecă (ușor, de jos în sus, cu o lingură de lemn sau spatulă de silicon) albușurile bătute.
Se toarnă compoziția de pandișpan peste și printre merele din tavă și se coace ca un tort obișnuit. Va crește. De aceea, vasul trebuie să fie suficient de înalt. Când e gata, se răstoarnă pe platoul pe care se va aduce la masă și se lasă până a doua zi (răstimp în care blatul se va îmbiba cu sosul), când se va îmbrăca (fără economie) în frișcă.
Dacă bucătăreasa este mai puțin rapidă și mai neorganizată, e bine să își ia un ajutor sau să pună ceva mai târziu merele la copt, după ce are un mic avans la prepararea blatului, mai ales dacă nu folosește mixerul.
Pentru a scoate tortul din forma de copt, se pune deasupra acesteia platoul și, ținând strâns, se răstoarnă rapid, apoi se ridică tava/cratița.

Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: