Teoria, filosofia și practica

foto_Alexandru Plesea

de Alexandru PLEŞEA

Cunoașterea este teoria practicată, care poate servi pentru două scopuri: personal sau social.

Primul scop face omul să strângă teorie și cunoaștere spre a-și mări capacitatea de influență, egoul sau vanitatea, iar al doilea scop îl face pe om să transforme teoria în înțelegere și practică nu doar spre propria împlinire, ci și a unui grup de oameni.

Teoria este dilema, ea nu poate fi verificată. E scrisă și rescrisă peste tot, nu putem vedea, sau pune mâna pe ea. Ea este crezută, dar neverificată, netransformată în realitatea omului care o caută, și rămâne la stadiul de iluzie sau credință.

Filosofia este interpretarea, ea este dăruită de cei care au trecut prin ea prin filtrele lor interioare. E scrisă și sugerată spre practică. Ea este adunarea teoriei și a experienței unui om. Ea este crezută și verificată de către cel care o propune. Filosofia servește ca manual de virtuți care pot schimba radical viața omului.

Practica este absorbția, tot ce a curs prin sângele cuiva, s-a strâns într-o stare care îl face disponibil să cunoască și să-și înțeleagă viața. Practica este ca deschiderea vinului vechi, când, prin procesul său de facere, vinul a strâns o anume calitate interioară. Un vin bun este rezultatul unei culturi bune, al unei mâini bune, al unui anumit loc de păstrare ș.a.m.d. Practica este teoria, cunoașterea și înțelegerea la un loc.

Observarea omului este ușoară.
Noi bârfim și spunem minciuni. Noi spunem ce spun alții. Dacă auzim ceva ce ne place și credem că merită să știe și alții, ducem informația mai departe, fără să fi trecut noi prin ea.
Așa s-a denaturat informația care ar fi servit omului cu adevărat.

Din motive de vanitate, importanță, ego, oamenii au transformat teoria în cunoaștere peste noapte, ei citind și împărțind informația mai departe, prin filtrele lor personale. O astfel de atitudine este dezinformare.

Atitudinea de informare despre o teorie, o idee filosofică sau o practică este capacitatea omului de a simți, gândi și a face lucrul despre care informează. O informare mintală, netrăită și nefăcută este incompletă, iluzorie și nu poate fi practicată de cel care o primește. La fel, o exprimare a sentimentelor: dacă nu sunt înțelese de purtător sau nepuse în practica unei virtuți.

Prietenia noastră, între oameni, are nevoie de susținerea acestor trei piloni: să simt, să gândesc și să fac ceea ce zic sau lucrul despre care informez. Dacă informez sau zic înainte de a fi trecut prin acești trei piloni, pierderea va fi atât interioară, cât și exterioară, iar nivelul prieteniei noastre va scădea.

Dragii mei, pentru transmiterea către alții a unei bune și sănătoase experiențe a ceea ce știm, este nevoie de trăirea, rațiunea și munca noastră cu această experiență.

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: