Istoria sărutului

de Viorel ŞERBAN,
Geoagiu-Băi

foto_Delia Florea_1Sărutul este azi un gest, aparent, banal. Aşa ne manifestăm sentimentele faţă de persoanele dragi, dând dovadă de respect, prietenie şi chiar le dăm bineţe, cu formula „Sărut mâna”. În trecut, sărutul avea un simbol al unirii şi al adeziunii reciproce. Când a apărut acest obicei, nu ştim, dar putem trage unele concluzii analizând izvoarele istorice. Din start trebuie făcută o diferenţiere clară între tipurile şi semnificaţiile sărutului. Putem vorbi de sărutul părintesc, matern, ca formă de salut şi interacţiune socială, sărutul erotic şi sărutul care marchează relaţiile de putere. În acest caz se face referire la sărutul dat autorităţilor înalte, fie că este vorba despre clerici, nobili sau puterea regală. Cele mai vechi menţiuni cu privire la sărut:

În vechiul Babilon, gestul era considerat impudic, vinovaţii trebuind să suporte o pedeapsă drastică. Femeile surprinse într-un asemenea act se puteau alege cu urechile tăiate, în timp ce bărbaţilor li se tăia buza de jos. În vremile vechi, egiptenii se sărutau cu nasul, asemenea eschimoşilor. La vechii greci funcţiona un obicei ce astăzi ne-ar părea cel puţin caraghios. Bărbaţii se sărutau între ei. În acest scop se apucau reciproc de urechi, sărutul lor purtând numele de chytra, în traducere liberă, butoi cu toartă. La romani, lucrurile stăteau ceva mai normal. Sărutul reprezenta dovada iubirii reciproce. Dacă, în schimb, un bărbat săruta o femeie împotriva voinţei acesteia, era pasibil de pedeapsă, partea vătămată putând cere despăgubiri, care puteau ajunge şi până la jumătate din averea curtezanului prea îndrăzneţ. În 1528, la Rostock, în Olanda, sau păstrat înscrisurile prin care o femeie şi-a dat soţul în judecată pentru că acesta nu o săruta suficient. În plângere, doamna cerea să fie sărutată mai des. Tribunalul i-a dat câştig de cauză şi a hotărât că femeia trebuia sărutată de soţ de trei ori în zilele lucrătoare şi de cinci ori în zilele de duminică şi de sărbători. Cazuri asemănătoare se înregistrează şi în tribunalele englezeşti. Acolo este menţionat cazul unui bărbat care, din cauza faptului că-şi snopea femeia, a fost condamnat să o sărute de două ori pe zi, în cazul nerespectării sentinţei, vinovatul urma să fie deţinut, pentru un timp, într-o tabără de muncă. La curtea Mariei de Medici, tinerele nobile erau instruite în arta sărutului, cu aceeaşi seriozitate cu care erau învăţate dansurile la modă, să cânte la diferite instrumente sau să coasă goblenuri.

Nimeni nu ştie exact când au început oamenii să se sărute. O teorie mai puţin romantică spune că oamenii şi-au lipit buzele, nu din dragoste, ci din nevoia de perpetuare a speciei. La fel cum păsările îşi hrănesc puii, transferând hrana dintr-un cioc în altul, la fel procedau şi oamenii. Mamele mestecau mâncarea pe care apoi o dădeau copilaşilor lor, imitând tehnica păsărilor.

Acum o mie de ani, sărutul era folosit doar în timpul unor ceremoniale. Era sărutul sfânt, folosit de către creştini, simbolizând unitatea întru Hristos, sau sărutul idolatric prin care alte religii îşi venerau zeii. Începând însă din secolul al XVIII-lea, se pare că oamenii au preferat să stabilească limite mai mari între ei, înlocuind sărutul cu strângeri de mână, jurăminte sau documente birocratice. Unul dintre puţinele săruturi ritualice care s-a păstrat este cel din timpul nunţii, când cei doi miri îşi jură credinţă veşnică, parafând totul cu un sărut.

Sărutul a început să aibă un caracter erotic în Europa abia în secolul al XVII-lea, deşi acum ni se pare greu de crezut, cum, până atunci, îndrăgostiţii se pare că nu se sărutau. Nu este o coincidenţă că obiceiul sărutului între îndrăgostiţi a început să fie practicat în aceeaşi perioadă în care a fost inventată în Franţa, periuţa de dinţi şi igiena orală. Înainte de asta, se pare că respiraţia europenilor nu era tocmai mentolată, din moment ce în secolul al XVI-lea, domnişoarele purtau cu ele bucăţi de mere, insistând ca înainte ca un pretendent să le sărute, să muşte mai întâi din măr. Un reputat profesor de psihologie şi-a petrecut doi ani urmărind cum se sărută oamenii şi strângând 124 de săruturi ştiinţific valabile. Concluzia sa a fost că, în general, şi mai ales prima dată când se sărută doi oameni într-o zi, au tendinţa să-şi încline capul înspre dreapta. Se pare că modul în care ţinem capul atunci când sărutăm este stabilit chiar de când creştem în uterul mamei. Aşa cum ne ţinem atunci capul, aşa ni-l vom ţine şi când vom săruta.

Sărutul a fost de multe ori, de-a lungul istoriei, interzis. Împăratul roman Tiberius, a interzis sărutul în timpul ceremoniilor publice, sperând că astfel va stopa epidemia de herpes, care se pare că dădea de furcă la acea vreme. În secolul al XVI-lea, la Napoli, sărutul era pedepsit cu moartea, iar în 1439, Henric al VI-lea, l-a interzis pentru a combate ciuma. Din 2004, Indonezia a aprobat unele legi care nu au interzis doar nuditatea în public, dansurile erotice şi orgiile, ci şi sărutul în public, care se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare şi dacă cumva poliţia vede din greşeală lenjeria intimă, ivită de sub îmbrăcăminte, te poate amenda cu 25 de mii de dolari.

Şi acum să dărâmăm un mit: Mulţi sunt de acord că sărutul dintre Rhett şi Scarlett, din filmul „Pe aripile vântului”, este unul din cele mai romantice din istoria filmului, însă puţini ştiu că, în acea zi, Clark Gable avea o respiraţie atât de urât mirositoare, încât Vivien Leigh a refuzat să filmeze scena, cu greu cedând, la insistenţele regizorului. De aici se poate vedea ce bună actriţă era.

Cel mai lung sărut de la Hollywood este cel din filmul „Armin Aud”, din 1941, care a durat trei minute şi cinci secunde. Un documentar de 48 de minute, se pare că este cel mai lung film despre sărut, regizat de Andy Warhol.

One Response to Istoria sărutului

  1. JohnnyEm spune:

    A republicat asta pe Cronopedia.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: