Simfonia ghețurilor

afis_film L_Empereur_Luc Jacquet

de Alexandru JURCAN

Trebuie văzut și revăzut filmul L′Empereur/Marșul pinguinilor regizat de Luc Jacquet. Nicio prezență umană, doar vocea actorului Lambert Wilson. Un film despre pinguini, într-o simfonie a ghețurilor din Antarctica. Totul pare incredibil în acea școală aspră a vieții. Pinguinii demonstrează solidaritatea fără fisuri. Împreună pot supraviețui, la minus patruzeci de grade, acoperiți de zăpezi spulberate. Când ghețurile se topesc, îi cheamă oceanul. Acolo ei se metamorfozează, trăiesc plutiri diafane, departe de infernul alb al iernilor crâncene. Au și ei responsabilități, mai ales când apar puii. Înainte de asta e tandrețea, apropierea emoționantă a ciocurilor, apariția oului, pe care îl protejează cu sfințenie. Se deplasează în grupuri statuare, ca un șir negru de călugări ireali. Banchize, păsări carnivore, vânt perfid de gheață. Vine momentul în care partenera pleacă, de parcă s-ar evita monotonia cuplului. Apoi puiul e lăsat să se descurce, să ia viața în piept. Prestanță, demnitate, tenacitate, lecție de supraviețuire. Empatia spectatorului devine dureroasă, insuportabilă.

Comportarea lor poate constitui un model pentru umanitate. Stau verticali în bătaia zăpezilor, în șuierarea crivățului. Un destin asumat. O luptă. Stoicism. Un marș regal, ca o speranță. Cad și se ridică. Privesc undeva spre mângâierea oceanului.

Luc Jacquet s-a născut în 1967. De mic iubea natura. A studiat la Lyon, a devenit ecologist, a plecat în Antarctica. În 2006, filmul său La Marche de l′Empereur a obținut Oscar pentru documentar.

Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: