Confuzia de principii

de Alexandru JURCAN

afis_film_Cenusa si diamant_Andrzej WajdaRevăd capodopera lui Wajda din 1958 – Cenușă și diamant – după romanul lui Jerzy Andrzejewski. Joacă în film Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyżewska etc. Un film anticomunist, cu premii la Veneția și nu numai, cu o Polonie scindată, cu confuzia de principii. Istoria ca un tăvălug. Capitularea Germaniei, dar și sosirea sovieticilor. Nu e timp de dezmeticire. Maciek (Cybulski) face parte din Rezistența poloneză și primește ordin să-l omoare pe leaderul comunist Szczuka. Între timp se va îndrăgosti de Krystina, fata de la bar. O noapte cât o viață, cu balul grobian, cu conștiința frământată a lui Maciek, care își dorește o viață normală, care ezită acum în a ucide.

Wajda ordonează faptele, se ocupă de fiecare personaj, orchestrează suspansul, face credibile simbolurile (cearceafurile albe, calul alb, Hristos căzut). Iată puterea talentului, deoarece filmul a sporit considerabil faima scriitorului Andrzejewski. Există scene antologice, care dăinuie și fascinează: scena paharelor aprinse pentru prietenii morți, calul în ploaie, moartea în gunoaie, cu o alergare bezmetică, ca un dans thanatic, toaleta ca personaj al subsolurilor subversive…

Jos e balul și toaleta, perechile drogate, stropirea cu șampanie, iar sus e Maciek în dubiul suprem, după care îl ucide pe strada nocturnă pe Szczuka, primindu-i cadavrul în brațe, în timp ce izbucnesc focurile de artificii. Istoria e dezlănțuită, oamenii sunt beți, dansează în ceața indecisă a zorilor (altă metaforă), cu o inconștiență demnă de compătimire, ca marionete ale vremurilor de răscruce.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: