Mihai Teognoste – 75

coperta_Teognoste

de Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ
http://ziarulfaclia.ro/mihai-teognoste-75/

Membru al Cenaclului „Satiricon” al epigramiştilor clujeni, „aproape fondator” – cum afirmă cu mândrie –, numele lui Mihai Teognoste este binecunoscut clujenilor şi nu numai lor. De profesie inginer mecanic, fost angajat al fostelor Ateliere C.F.R. din Cluj („16 Februarie” le zicea pe vremuri, dar nu mai e de bonton evocarea zilei declanşării grevei ceferiştilor din 1933), acum pensionar (şi nu chiar, căci încă merge la serviciu 8 ore pe zi şi, ca „senior trainer şi consultant”, oferă sfaturi calificate în domeniul calităţii,) a dat devreme ingineria pe cultură, astfel că misiunea sa „în perioada activă” a fost aceea de animator cultural, ocupându-se de brigăzi artistice, estradă şi folclor, adică „am re-gi-zat, am jucat, am cântat, dar am şi scris texte, scheciuri, mo-mente vesele, în proză şi în versuri”. Prietenia cu regretatul Vasile Langa şi „neseriozitatea mea – să zicem literară” l-au adus încă din 1980 alături de epigramiştii din cetatea universitară a Ardealului şi, de atunci încoace, în paginile cotidianului clujean „Făclia” semnează „cioace” şi alte alcătuiri ri(t)mate de mai mare râsul.

Prezent în zeci de antologii de epigramă, adesea premiat la festivalurile de gen desfăşurate pe tot cuprinsul ţării, s-a lăsat greu convins să debuteze editorial. Iată că, în sfârşit, graţie insistenţelor lui Mihai Jr. (responsabil cu insistenţele, transmise tocmai din Manhattan – New York) i-a apărut la Editura Napoca Nova prima carte, „pritocită 20 de ani”, intitulată nu întâmplător „Alter ego”, fiindcă locvacele Mihai Teognoste se recomandă exclusiv prin intermediul catrenelor din volum. Selecţia, se confesează timid şi modest (trăsături ce nu-l caracterizează îndeobşte!), o datorează colegilor din „Satiricon”, antologia de autor reunind epigramele apărute de-a lungul a 37 de ani în „Caietele” cenaclului. Acestora li se adaugă două anexe în care autorul se explică viitorilor săi cititori, dar mai cu seamă îşi mărturiseşte iubirea pentru epigramă, afirmând că volumul s-a născut „Cu dragoste pentru tine, zbuciumată şi dulce Epigramă, născută din şi mai dulcea Maică – limba ro-mâ-nească. Şi cu cele mai frumoase gânduri, pentru toţi cei ce te-au slujit şi te mai slujesc, cu un cât de mic licăr de geniu.”

Nonconformist, spirit creator, mereu în căutare de altceva, a dorit ca şi cartea sa să iasă din tipare. Astfel, de la copertă (intenţionat „strâmbă”) şi până la cuprins, fiecare pagină poartă grafic amprentele sale inconfundabile („neinginereşti” şi „nesimetrice”), ce vin să adauge „un strop de iuţeală” printre rânduri (în cazul că lectorul le găseşte niscaiva… nesărate sau… lipsite de gust!). Din loc în loc, în volum sunt reproduse caricaturi ce i-au fost făcute lui M. Teognoste de caricaturişti de seamă (sau care se băgau în seamă), caricaturi ce vin să puncteze o stare, o atitudine sau un cuvânt abil strecurat în catren.

Rămas în folclorul satiriconiştilor drept autorul de epigrame care „nu sunt bune, dar lui îi plac”, autorul îşi încheie demersul editorial cu un îndemn/ o rugăminte adresată cititorilor: „Prieteni sau nu, experţi sau consumatori de epi-gra-mă, dacă faceţi un efort pentru a o citi, mai faceţi unul cu feed-back (cum primesc la cursurile mele), acru, dar curat (cum zicea socru-meu de un vin), cu de bine, cu de rău, cu critici, ob-ser-vaţii, clasamente, «Zmeura de Aur», «Lingura de Lemn», să mai scot un volum «AFTER ALTER EGO», tot nonconformist.”

În 29 iulie a.c., Mihai Teognoste împlineşte trei sferturi de veac. O viaţă frumoasă, pe deplin împlinită, îmbogăţită de dragostea de frumos şi mai ales de soţie, fiică, fiu şi cei patru nepoţi minunaţi, trăitori de o parte şi de alta a Oceanului. La mulţi ani cu sănătate, Mihai, să rămâi mereu la fel de vivace, pus pe dat replici şi entuziast!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: