Gamlet

afis_film_Gamlet_Hamlet_Kozintev_Smoktunovskide Alexandru JURCAN

Dintre multele ecranizări după Hamlet, prefer filmul lui Grigori Kozînțev din 1964. Titlul rusesc – Gamlet – are o sonoritate accentuată, în ton cu rigoarea demersului filmic. Regizorul regândește textul lui Shakespeare fără să trădeze spiritul operei, pe care o așează cu sfințenie în canoanele artei a șaptea. Muzica lui Șostakovici e mai mult decât funcțională, punctând magnific secvențele, devenind liant, dar și comentator de sorginte mitică. Valurile mării se aud tot timpul, în ritm premonitoriu. Imaginea stâncilor bătute de valuri revine ca o permanență metaforică.

Innokenti Smoktunovski în rolul lui Hamlet e inteligență, spirit, echilibru. „Vorbe, vorbe, bârfeli…” Simularea nebuniei e necesară într-o Danemarcă-temniță, unde „e ceva putred”. Un castel sumbru, creneluri, piatră, scări, ceață. Totul în alb-negru. „A fi sau a nu fi… să mori, să dormi…” Craniul dezgropat, efemerul, condiția umană, vanitas vanitatum și cine ar mai răbda durerile „dacă n-ar fi spaima de tărâmul de unde nimeni n-a venit”.

Excelent momentul cu actorii care joacă în fața curtenilor. Arta ca voce oponentă. Impactul artei care zguduie conștiințe, de aceea regele spune adevărul în fața oglinzii. Mereu crime, dorința de glorie, „viermi film_Gamlet_Hamlet_Kozintev_Smoktunovskipolitici” și oameni-burete în slujba unei stăpâniri mârșave. Mesajul artei devine o oglindă, o intruziune frisonantă în viețile spectatorilor. De altfel, „totul e tăcere” și valurile ascund stâncile negre, orbite de eternitate.

Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: