Realitatea ca un magnet

de Alexandru JURCAN

coperta_Svetlana AleksieviciSvetlana Aleksievici (n. 1948), jurnalistă și scriitoare belarusă, a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 2015, pentru „scrierile ei polifonice, memorial al suferinței și curajului în epoca noastră”. Unii au contestat distincția pentru profesia ei de jurnalistă, pentru opera de nonficțiune. Autoarea crede că „pot fi simultan scriitor, reporter, sociolog, psiholog și preot”. Afirmă că „realitatea m-a atras mereu ca un magnet, m-a torturat și m-a hipnotizat, mi-am dorit s-o fixez pe hârtie”.

Născută pe teritoriul Ucrainei, Svetlana Aleksievici a început cu reportaje, care mai apoi s-au constituit în cărți, în care ea a luptat cu ideologia comunistă. La noi au fost traduse Vremuri second-hand, Războiul nu are chip de femeie, Dezastrul de la Cernobîl, Ultimii martori, Soldați de zinc. În raport cu oficialii, ea a avut rolul de oponent. În 1990 a violat unul din ultimele tabuuri ale ex-URSS și anume mitul războiului din Afganistan. Am citit cartea în versiunea franceză (Christian Bourgois editor) – Les cercueils de zinc / Sicriele de zinc. Între 1979-1989 un milion de militari sovietici au trecut prin Afganistan, provocând distrugeri uriașe. Televiziunea îi arăta pe soldații sovietici plantând pomi în sate, dar ei aruncau grenade în casele de argilă. Morții erau trimiși în URSS în sicrie sigilate de zinc. URSS era atunci un stat militarist, camuflat. Cartea Svetlanei i-a lipsit pe „eroi” de aura falsă. Au fost numiți mai apoi brute, asasini, violatori.

Autoarea aduce mărturii șocante, astfel că procesul contra ei a fost iminent. Totul a pornit de la spectacolul conceput după carte, jucat la teatru, înregistrat și dat pe canalul național. Atunci grupele de mame ofensate au început atacul. Că adică Svetlana le-ar fi deformat spusele. Că „tu devii celebră, iar noi ne-am pierdut copiii”. Că „vrei să demonstrezi că suntem mame de asasini”. În fiecare noapte e asaltată de telefoane: „Cum îndrăzniți să acoperiți cu noroi mormintele băieților noștri? Vreți să vă faceți un nume de glorie cu sângele fiilor noștri?”

Svetlana Aleksievici e necruțătoare denunțând absurditatea războiului. „Am plecat dintr-un stat care avea nevoie de acest război și am revenit într-un stat care nu mai avea nevoie…” – afirmă un soldat. Ei se credeau… eroi! Eliberatori. Svetlana s-a documentat, a plecat în Afganistan și a aflat crudul adevăr: soldații nu plantau arbori, ci ucideau. Ea adună mărturii diverse: „Da, am ucis, am ascultat ordinele, dar… de ce să se afle? Avem avantaje ca eroi”. Altul se îngrozește povestind de mirosul fetid al intestinelor în plină căldură – „mirosul excrementelor și al sângelui omenesc nu poate fi eliminat de nicio leșie”. Li s-a pus o armă în mână. Li s-a spus că servesc o cauză nobilă. „Ni se ordona: nu povestiți prea mult, e un secret de stat”. Au zis că-i duc la Tașkent și au ajuns în Afganistan. Un interlocutor se întreabă: „Care e culoarea strigătului? Care e gustul lui ? Și cel al sângelui? Un rănit își pierde repede sângele, ca un borcan spart” (traducerea citatelor din versiunea franceză îmi aparțin).

La proces, un anumit Oleg îi cere bani: „Tu ai drepturi de autor, noi trecem drept asasini. Sunt erou sau criminal? Acum se zice eroare politică”. Un soldat spune că a început să bea în memoria morților; nu mai găsea bucuria de a trăi. Sigur că la început tinerii doreau să devină eroi. Mai apoi s-a instalat luciditatea infernală. Svetlana știa că procesul era politic. Adică o farsă bielorusă pentru protecția onoarei și demnității. Orice adevăr despre „cenușa jăratecului sovietic” costa enorm de scump.

Reclame

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: