Caravana teatrală la Zalău

afis-doctor-fara-voie-1

de Alexandru JURCAN

Un proiect ambițios a devenit Cultura în șură, inițiat de regizorul Victor Olăhuț, dramaturgul Flavius Lucăcel și actrița Florentina Năstase. Anii trecuți am văzut piesele Fisura de Flavius Lucăcel și Experimentul de I. Băieșu. E nemaipomenit să stai într-o șură luminată și animată de prezența actului teatral, să vezi sătenii în curtea cu găini și câini, aplaudând și râzând în hohote. Teatrul vine la ei acasă, însă responsabilitatea e imensă. E necesar să convingi că teatrul e o magie, trebuie alese texte de excepție, ca să nu mai vorbim de regie și interpretare. Victor Olăhuț a câștigat pariul de fiecare dată.

Anul acesta n-am putut ajunge în satele Cheud și Marna, unde se juca Doctor fără voie de Molière, dar am văzut piesa la Zalău, în 23 august, în parcul cel mare al orașului. Piesa a fost reprezentată întâia oară tot într-un august, în 1666, la Théẫtre du Palais Royal, în regia lui Molière. Textul conține motive recurente din comedia italiană, elemente din farsa franceză, dar și din acele fabliaux din Evul Mediu. Nu lipsesc șarlatanii, nici satira credulității ori parodia practicilor medicale ale epocii.

Totul începe cu cearta conjugală (Sganarelle și Martine), terminată cu o bastonadă, după care soția pune la cale o răzbunare incredibilă, spunând celor ce caută un medic că Sganarelle e medic, dar că nu recunoaște de prima dată, până când nu e cotonogit. Vecinul, Lucas, Valère, Jacqueline, Géronte, Lucinde – iată personajele mânate într-un carusel inventiv. Regizorul Victor Olăhuț optează pentru un minimalism de bun gust. Două elemente de decor: buturuga și scaunul. În rest, jocul dezlănțuit al actorilor: Marin Grigore, Iulian Gliță, Florentina Năstase, Bogdan Costea, Ioana Rufu, Lavinia Cosma, Marius Costache. Unii au dublu rol. Costumele simple sugerează condiția socială a personajelor. Olăhuț respectă textul, subliniază burlescul, aluziile, glumele misogine, dar și subtextul antireligios (vindecarea paraliticului trimite spre cărțile sfinte). Cu o inteligență scenică marcantă, regizorul imprimă o pantomimă volubilă și o coregrafie a mișcărilor, ce asigură o curgere dezinvoltă a spectacolului. Excelent momentul cu… japonezii, o găselniță plină de potențial umoristic, bazată pe o schimbare de intonație, pe mutarea accentelor lingvistice. Umorul spectacolului e explicit, gesturile sunt nuanțate, ieșind în evidență coerența stilistică propusă de regizor.

Marin Grigore e volubil, hâtru, perfect în rol. Iulian Gliță convinge în mai multe ipostaze, mereu pitoresc, colorat, nuanțat, în subtilă complementaritate cu partenerii. Florentina Năstase rămâne aceeași actriță surprinzătoare cu fiecare rol, dușmancă declarată oricărui manierism, inventând cu har alte fațete artistice. Bogdan Costea duce cu brio rolul lui Géronte, prin contorsiuni fizice și vorbire studiată comico-jalnică, specifică personajului. Ioana Rufu în rolul fetei demonstrează forță de transfigurare scenică, între delir premeditat și logică plauzibilă. Lavinia Cosma deține două roluri, pe care le nuanțează de la umor corosiv, la sinuozități erotice. Marius Costache e un spectacol în sine prin simpla apariție empatică.

Aplauzele din amfiteatrul din parcul orașului Zalău au subliniat valoarea de netăgăduit a spectacolului. Am invitat doi prieteni parizieni să audă un Molière în românește. Le-a plăcut la nebunie, spunându-mi că spectacolul e vivant, strălucitor, nu prăfuit și învechit ca la unele teatre din Franța.

One Response to Caravana teatrală la Zalău

  1. Ileana spune:

    Sunt fericita sa aud astfel de aprecieri

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: