Invitaţie la o lectură motivantă

lansare_Liliana Moldovan_Cluj_2

Maria Mariş, Luciana Vlad, Nadia Baciu Fărcaş, Sorina Stanca, Liliana Moldovan

de Maria MARIŞ

În data de 7 septembrie 2017 a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca lansarea a trei cărţi ale doamnei Liliana Moldovan: 1) „Introducere în managementul serviciilor de bibliotecă”, ediție adăugită, 2) „O lume ca o declarație de dragoste: Exerciții lirice”, 3) „Convorbiri sub aura speranței”.

Având profesia de bibliotecar în cadrul Bibliotecii Judeţene din Târgu Mureş, Liliana Moldovan a publicat de-a lungul timpului şi cărţi cu interviuri acordate de diverse personalităţi ale bibliotecilor din România şi din străinătate. De data aceasta, autoarea surprinde publicul cititor cu o apariţie inedită. Şi aceasta pentru că, printre cele trei cărţi lansate la acest eveniment, se numără cartea „Convorbiri sub aura speranţei – poveşti de succes ale unor persoane cu deficienţe vizuale şi de mobilitate”.

lansare_Liliana Moldovan_Cluj_2

Cartea se constituie într-un grupaj de dialoguri cu paisprezece persoane cu deficienţe vizuale şi de mobilitate, fiind expresia unor situaţii şi fapte reale de viaţă. Acest volum se situează în continuarea unei cărţi lansate de către autoare cu câţiva ani în urmă, intitulată „Eroii imposibilului”, şi ea fiind tot o carte cu interviuri cu persoane cu dizabilităţi.

După cum mărturisea însăşi autoarea, ideea care a stat la baza genezei volumului „Convorbiri sub aura speranţei” o constituie concluzia unei analize sociologice realizate în Statele Unite ale Americii, conform căreia circa 80% din persoanele obişnuite nu au avut niciodată vreun contact cu persoanele cu dizabilităţi şi nici nu vor să facă acest lucru. Tot în urma acestei analize, s-a constatat că mulţi din cetăţenii obişnuiţi nu ştiu cum să se comporte şi cum să relaţioneze cu persoanele cu dizabilităţi.

lansare_Liliana Moldovan_Cluj_3

Cartea de faţă are ca scop sensibilizarea opiniei publice în privinţa persoanelor cu dizabilităţi şi îşi propune dezamorsarea unor prejudecăţi legate de aceste dizabilităţi. Demersul Lilianei Moldovan este realizat cu multă meticulozitate şi talent. Încă de la o primă lectură a cărţii se poate remarca faptul că întrebările formulate în cadrul dialogurilor sunt deschise, dar, în acelaşi timp, dovedesc discreţie şi pertinenţă, fără un scop lacrimogen, aşa cum, din nefericire, se întâmplă în cazul multor interviuri sau emisiuni realizate pe această temă. Răspunsurile acordate de protagoniştii acestei cărţi sunt sincere, directe şi extrem de elaborate.

Dintre „personajele” din rândul deficienţilor de vedere care figurează în această carte se pot aminti: Ramona Maria Bochie – autoare de basme şi legende pentru copii şi adolescenţi, Filip Dan Robert – compozitor şi interpret de muzică folk, Ion Podosu – poet, prozator şi critic literar, Radu Sergiu Ruba – scriitor, jurnalist, traducător şi profesor, precum şi Maria Mariş – profesoară, dar şi cantautoare în domeniul muzicii folk.

lansare_Liliana Moldovan_Cluj_2

Moderatoarea acestui eveniment a fost doamna Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii Judeţene din Cluj-Napoca. Printre alte persoane care au mai luat cuvântul s-au numărat Nadia Fărcaş, directoarea editurii „Ecou Transilvan” care a tipărit cele trei cărţi lansate, precum şi autoarea acestor cărţi. Toţi cei care au rostit alocuţiuni au accentuat încărcătura optimistă şi plină de energie pozitivă a volumului „Convorbiri sub aura speranţei”.

Atmosfera extrem de emoţionantă a fost completată printr-un recital de muzică folk susţinut de către Maria Mariş, precum şi prin recitarea unor poezii scrise de către Nicoleta Chiş şi Liana Ema Oneţ, protagoniste ale cărţii mai sus amintite şi vechi colaboratoare ale Editurii „Ecou Transilvan”.

Consider acest demers ca unul extrem de binevenit avându-se în vedere lumea în care trăim, o lume unde prejudecăţile şi intoleranţele de tot felul se lasă greu biruite datorită unei gândiri rigide şi adesea extremiste. Aşadar, să încercăm să fim optimişti şi să depăşim barierele în afirmare şi dezvoltare personală.

Pentru comenzi:
https://edituraecou.ro/caut%C4%83?keyword=liliana+moldovan&limitstart=0&option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=0&Itemid=101

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: