Scurt dialog cu Mateiuţ

de Mihai EPLI

Mihai Epli_foto_Gabriel Stan

Mihai Epli

Uneori involuntar cuget şi mă-ntreb: oare am ales bine când am construit un Univers măsliniu în jurul meu sau am greșit și mă simt supărat cu chipul în palme, aplecat înspre sol?
Nu știu, totuși am realizat solitar că totul depinde de autocontrolul meu, poate acesta a fost motivul care l-a făcut pe Mateiuț ca să-mi lumineze mintea prin privirea lui în ochii mei, avertizându-mă să mă bucur de viață, profitând în totalitate de toată splendoarea ei.

Alteori, răspunsul la orice întrebare laconică o găsesc în atingerea unui copilaş cu ochii căprui, jucăuș și meditativ. Acest băiat mereu zâmbăreţ, care poartă numele unui sfânt, m-a ridicat în picioare, fiindcă, sincer să fiu, am fost întotdeauna cu capul în nori, la fel ca un îndrăgostit, rătăcit între Timp și Spațiu, arareori ocolind realitatea. De părinţii lui dragi, Diana şi Claudiu, este intitulat Matei, botezat cu un dar luminat de angelicul har… dialogul cu o inimă tristă, care bate ne-ncetat la fel ca o Clepsidră rătăcită în deșertăciunea melancoliei măcinante.

Îmbucurarea mea apare atunci când văd că toată lumea din jurul lui îl iubește din suflet și din inimă cu adevărat, fiindcă este acest băiat ghigan atotputernicul titan comunicativ și receptiv la orice mișcare, voluntară sau involuntară, de a lui.

Port un dialog cu Mateiuț aproape în fiecare zi și mă miră faptul că el înțelege ceea ce eu vreau să-i spun, dar această reacție este normală la un mic geniu cum este el, cu zâmbetul suav, ce atinge stelele măslinii sau Universul laic…

Uneori, sincer să fiu, apatic fiind, îmi doresc să mă descarc de eterna melancolie, suspinarea care nu mă lasă să dorm noapte de noapte. Mateiuț, acest copil jucăuș, este receptiv, știind să-mi citească cugetările, uitându-se în ochii-mi căprui… atunci doar atât îl întreb…

– Salut, Matei, ce mai faci?
– Bine, tu?

Răspunsul lui e mascat prin enigme aparente, fiindcă el este micuț, așa comunică cu mine, doar privirea-i tandră e o licărire atât de adâncă, încât nu se poate descrie prin slove.

La fel ca oricine, mereu voi cugeta la perfecţiune, închis în mine ori deschis faţă de prietenii mei care merită cu adevărat, încercând să-mi comunice un lucru esenţial… de a fi fericit, ignorând tristeţea ce o port în interiorul sufletului meu gol. Acest mesaj luminează cu bucurie inima mea ce bate ne-ncetat până la plecarea înspre cele veșnice.

Involuntar, mă simt ca o clepsidră rătăcită în deșert, dar Matei mă face să lupt cu viaţa cât pot eu de titanic.

Sânt clipe rare în viața mea când reuşesc un scop în traiul meu, dar arareori greşesc. Bucuria mea se poate vedea doar atunci când Mateiuţ îmi zâmbeşte şi-mi prinde mâna stângă, apreciind prin ochii lui luminaţi şi zâmbăreţi deşteptăcinea.

Nopţi nedormite sau zile deşarte port într-o singură bucurie închistată în mine, încercuită de acest Univers al creaţiei, totuşi zâmbesc azi ori mâine alături de acest băieţaş ghigan ori alături de anturajul aflat pe taverna apropiată de magazinul sufletului meu, DOCLADO.

Văd cu drag iubirea între doi copii tineri minunați, părinții lui Matei, Diana și Claudiu. Aceste sentimente, după părerea mea, ori din câte am văzut până acum, denotă această compasiune ce s-a transmis în sufletul copilașului.

Niciodată nu am găsit atâta puritate existentă în cineva sau nu am căutat în locul potrivit această emanaţie angelică, dar Dumnezeu m-a îndrumat bine înspre lumină, fiindcă Mateiuț mi-a atins sufletul atunci când nici nu m-am aşteptat. Sincer să fiu, am rămas plăcut surprins.

Alături de Luna de pe cer şi infinitele albastrizate stele îmi doresc să fii fericit, Mateiuţ, iar această rază profundă a ei să-ţi odihnească mintea azi, noaptea, creând în jurul tău întreaga dragoste din eter. Iubirea eternă ce te-a născut şi te-a făcut să zâmbeşti mereu, acordându-mi acest dialog.

Poate într-o zi cu soare, toridă, la fel cum a fost şi azi, Mateiuţ mă va trezi la realitatea de a mă schimba cu adevărat, dar nu se ştie… totul depinde de mine, chiar dacă el mi-a dat un sfat bun.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: