Modele de bună practică în integrarea romilor

Institutia Prefectului Judetul Maramures_antet

COMUNICAT DE PRESĂ

Persoană de contact: Dan Bucă,
purtător de cuvânt
tel.: 0755-112726

La ședința de lucru pentru rezolvarea transportului celor 46 de elevi romi din localitățile Coltău și Satulung, care frecventează cursurile la Colegiul Tehnic „Transilvania” au participat subprefectul Alexandru Cosma, inspectorul școlar general Ana Moldovan, inspectorul școlar general adjunct Ciprian Cucuiat, inspectorul școlar Edith Lapsanzki, inginer Elisabeta Kramarik, inspectorul pe probleme romilor Cristina Moldovan, Dorina Suciu Trifu din partea ASSOC, directorul colegiului, Victor Todoruț, primarii Lajos Csendes și Bujorel Mureșan.

autobuz romi_sedinta_prefectura_1

Alexandru Cosma

Subprefectul Alexandru Cosma a spus: „Trebuie să conștientizăm copiii din comunitățile de romi și să transmitem un mesaj clar de a urma cursurile școlare, să le oferim modele de persoane din comunitate care s-au realizat în viață prin absolvirea unei instituții de învățământ și calificarea în muncă. Este important ca, împreună cu organizațiile neguvernamentale care activează în domeniu, să îi îndreptăm spre școală”.

Inspectorul școlar general Ana Moldovan a menționat despre colaborarea foarte bună existentă la nivelul instituțiilor județene, respectiv despre un proiect derulat în parteneriat cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean pentru copiii din zona băimăreană Pirită de a se înscrie la grădiniță și în clasa 0. Avem ca prioritate recuperarea copiilor, pentru a avea o șansă de integrare în educație.

Dorina Suciu Trifu a precizat că ASSOC are în derulare un proiect de combatere a sărăciei și excluziunii sociale, prin care se oferă servicii integrate, prin programul „A doua șansă”, în care sunt prevăzute încadrarea a 85 de persoane adulte, respectiv reabilitarea a 100 de case pentru persoane de etnie romă.

autobuz romi_sedinta_prefectura_2În privința celor 46 de elevi de etnie romă din localitățile Coltău și Finteușu Mic, care frecventează cursurile la Colegiul Tehnic „Transilvania”, s-a propus înființarea unei stații intermediare pe traseul autobuzului Coltău – Cătălina, sprijin de către ASSOC a transportului elevilor din Finteușu Mic la colegiul băimărean, identificarea unui transportator cu licență pe ruta Coltău – Satulung – Colegiul Tehnic „Transilvania” și retur, respectiv alocarea cu destinație specială în bugetul de anul viitor pentru unitățile administrativ-teritoriale a unor sume pentru asigurarea transportului la unitățile de învățământ.

În perioada următoare, la nivelul județului, se va derula o acțiune pentru promovarea de modele de bună practică în integrarea romilor, inițiată de autoritățile județene și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: