Este fidelitatea doar o convenţie socială? – Explicaţiile psihologului Andra Tănăsescu

Andra Tanasescu

Andra Tănăsescu

COMUNICAT DE PRESĂ – Andra Tănăsescu ; Plus Communication

Nevoia de relaționare este una dintre nevoile esențiale ale omului. Suntem construiți în așa fel încât avem nevoie unii de alții pentru a supraviețui. Așadar, relațiile – de prietenie, de familie, de cuplu – sunt deosebit de importante, având o influență considerabilă asupra mai multor paliere ale dezvoltării umane. În ceea ce privește relația de cuplu, mai devreme sau mai târziu, apare o problemă, care naște mai multe dezbateri şi chiar certuri în cuplu: Fidelitatea.

Mulţi se întreabă: Ce înseamnă fidelitatea cu adevărat?, De unde provine ea?, Care sunt limitele ei?, De ce sunt tentaţi oamenii să calce strâmb? Etc. În timp ce unii sunt de părere că aceasta vine odată cu întâlnirea „sufletului pereche”, a acelei persoane mult visate, care să completeze „părțile lipsă”, alții sunt de părere că fidelitatea pur și simplu nu există și că fiecare persoană ajunge să fie tentată, mai devreme sau mai târziu, de un alt potențial partener.

Psihologul Andra Tănăsescu ne spune că fidelitatea înseamnă, întâi de toate, asumare, poate autoimpusă în unele cazuri, însă este o alegere conştientă pentru oamenii care doresc stabilitate: „Fidelitatea presupune, din acest punct de vedere, o asumare conștientă a deciziei de a fi cu o anumită persoană. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de maturitate, din punct de vedere psihologic, și mai ales din punct de vedere emoțional. O persoană imatură din punct de vedere emoțional, în momentul în care va întâmpina prima provocare în relație, va fi mai mult sau mai puțin tentată să se refugieze în altă parte, din lipsa experienței sau a curajului necesar pentru a face față și a rezolva situația cu care se confruntă”.
Specialistul în relaţii de cuplu este de părere că maturizarea psihoemoțională ține de mai mulți factori: începând de la exemplele familiei, modul de viață, tipurile de relații, până la interacțiunea cu mediul social.

Imaturii sunt mai tentaţi să înşele

O persoană imatură din punct de vedere psihic, deși va avea capacitatea de a iubi necondiționat, de a-și deschide inima, nu va cunoaște îndeajuns de bine modalitățile potrivite pentru a face toate aceste lucruri. „În timp ce, din punct de vedere emoțional, va simți, se va putea conecta, din punct de vedere cognitiv-comportamental nu va avea un «vocabular» suficient de dezvoltat care să îi permită să manifeste într-un mod sănătos ceea ce simte. Astfel, pot să apară diferite comportamente sau reacții nepotrivite, neînțelese de către celălalt, agitație, nesiguranță, neclaritate, incoerență ș.a.m.d. Pe de altă parte, imaturitatea emoțională corespunde unui tip de persoană deosebit de inteligentă, rațională, care poate întâmpina dificultăți în a se conecta sau a manifesta corespunzător ceea ce simte. De cele mai multe ori, situația cu care se confruntă aceste persoane este aceea de a rămâne blocate, la nivel cognitiv, în gânduri, fără a se putea conecta (sau fără a vrea să o facă) la nivel emoțional. În acest caz pot apărea, spre exemplu, două tipuri de reacții. Poate fi o persoană deosebit de rațională, care va gândi fiecare senzație pe care o simte, va căuta să îi dea sens privind totul din postura de observator, detașat de emoția în sine. O altă posibilitate este aceea a unei persoane care simte intens emoția, însă îi lipsește cunoașterea sau capacitatea de înțelegere a acesteia și a modurilor de gestionare și exprimare sănătoase”.

Psihologul mai spune că, indiferent de situație, fidelitatea în cuplu se leagă foarte strâns de asumarea responsabilității, față de propriul bine și față de binele celuilalt. Iar acest lucru ține de un nivel de maturitate atât în plan psihologic, cât și în plan emoțional. Maturitatea obținută din experiențe, din lucrurile învățate prin trăirea diferitelor situații de viață duce la construirea abilităților necesare pentru a construi o relație sănătoasă, armonioasă, bazată pe respect, apreciere reciprocă, încredere și iubire.

Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației „Generația Iubire” și al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, este psiholog, trainer NLP și consultant panorama socială. A urmat studiile în psihologie, având formarea în terapia de cuplu și familie. Cu experiența de instructor de dans, fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează o formare în terapia prin dans și mișcare. După ani de experiență în training și susținerea evenimentelor corporate, oferă prin îmbinarea psihologiei cu NLP-ul și tehnici de conștientizare și conectare corporală, o experiență completă de autocunoaștere și evoluție personală.
Persoană de contact
Andra Tănăsescu
psiholog și trainer NLP
tel. 0728075221
e-mail: andratanasescu@yahoo.com
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication
0725.465.508

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: