Profesorul NICOLAE IUGA a fost distins cu Premiul Academiei Române pentru Filosofie

prof. Nicolae Iuga la Academia Romana

de Gabriel COJOCARU
director al Editurii Grinta, Cluj-Napoca

Pe data de 15 decembrie 2017, la București, în Aula Academiei Române, cel mai înalt for științific și cultural al României, au fost decernate premiile Academiei. Profesorului universitar dr. Nicolae Iuga de la Departamentul de științe socio-umane al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad i s-a conferit Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, pentru lucrarea „Din istoria marilor idei etice și pedagogice”, apărută la Editura Grinta, Cluj-Napoca, în anul 2015.

prof. Nicolae Iuga la Academia Romana

În referatul întocmit de către acad. Alexandru Boboc, a fost remarcat caracterul cu deosebire original al lucrării profesorului Nicolae Iuga. O primă trăsătură originală este aceea că ideile majore din cele două domenii, etica și pedagogia, sunt tratate în mod unitar, în legătură nemijlocită, urmându-se ideea filosofului german J. Fr. Herbart (1776-1841), care susținea că pedagogia, ca acțiune socială de anvergură, are două componente: etica și psihologia. Etica furnizează scopul educației, iar psihologia va procura mijloacele și metodele pentru atingerea acestui scop. A doua trăsătură originală a lucrării profesorului Nicolae Iuga constă în periodizarea istoriei comune a celor două discipline, utilizând ca paradigmă idealul educativ. Prin ideal educativ, autorul înțelege nu o concepție personală, ci un model impersonal, un standard superior de realizare umană, elaborat conștient și metodic, prin însumare pe parcursul mai multor generații. Idealul va fi năzuința formativă (nisus formativus) exprimată conștient a unei epoci istorice mai îndelungate, o reprezentare finalistă, care fundamentează și motivează acțiunea umană.

Prin Statutul său, Academia Română se definește explicit ca fiind și un for de  consacrare. Premiile Academiei Române, cele mai importante pe plan național, înseamnă o recunoaștere a meritelor deosebite pe care laureatul le are în plan științific, un prestigiu profesional care nu este numai al autorului în cauză, ci se răsfrânge și asupra instituției la care acesta este afiliat.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: