Acad. Ionel Valentin Vlad (22 sept. 1943 – 24 dec. 2017)

acad. Ionel Valentin Vlad

de prof. univ. dr. Nicolae IUGA

Acad. Valentin Ionel Vlad, cu ascendenți în Săliștea de Sus și în Borșa (Maramureș), a fost un inginer și fizician român, membru al Academiei Române, fiind ales la 8 aprilie 2014 președinte al Academiei Române.

A urmat Facultatea de Electronică a Institutului Politehnic din București și Facultatea de Fizică a Universității din București între anii 1961-1966. Și-a continuat studiile în domeniul lasere și holografie la Universitatea din Paris VI cu prof. M. Françon și la CGE, Franța, între 1969-1970. În 1972 a susținut teza de doctorat „Metode de prelucrare a informației în holografia convențională și în timp real” și a obținut titlul de doctor inginer. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică din București, unde a realizat primul laser cu mediu activ solid din România (1968, împreună cu G. Nemeș) și unde a fost atestat cercetător științific.

A fost profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universității din București, precum și profesor invitat la Chiba University (Japonia, 1991), Centro de Investigaciones en Optica (Mexic, 1992) și Università „La Sapienza” di Roma. A ținut prelegeri la: E.T.H. (Zürich), Stanford University (Stanford, S.U.A.), Imperial College (Londra), University of Oxford, Phys. Tech. Institute „A. F. Ioffe” (St. Peterburg), Universität Erlangen, ICTP (Trieste), Max-Planck-Institute für Quantenoptik (Garching), US Air Force Research Lab. etc.

A fost autorul, singur sau împreună cu profesorii, colegii sau studenții săi, unui număr impresionant de rezultate științifice deosebit de importante. Rezultatele cercetărilor sale în domeniile holografiei, prelucrării optice a informației, opticii nelineare, opticii cuantice, nanofotonicii și instrumentelor de măsurare cu laseri au fost expuse într-un număr de 175 de lucrări, în 220 de comunicări susținute la manifestări științifice și în trei brevete de invenție, dintre care unul acordat în S.U.A.

A fost membru al Societății Române de Fizică, președinte al Secției de optică și electronică cuantică al Societății Române de Fizică (1991–2009), membru al Societății Americane de Optică, al Societății Europene de Fizică, al Societății Europene de Optică, al Societății Internaționale de Inginerie Optică (SPIE – S.U.A.), vicepreședinte fondator al Secțiunii SPIE din România (1991-1993), membru al Colegiului Consultativ pentru Cercetare și Dezvoltare și președinte al Comisiei de Fizică (1991-2002) a acestui Colegiu, vicepreședinte al Consiliului de Granturi al Academiei Române (1994-2006) ș.a.

Bogata sa activitate științifică, de importanță națională și internațională, a fost recunoscută și distinsă cu numeroase premii și medalii, precum: Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române (1978), Premiul și medalia „Galileo Galilei” conferite de Comisia Internațională de Optică (2005), Ordinul Național „Steaua României” (2013) ș. a.

A primit totodată și cele mai mari onoruri și distincții din partea Bisericii Ortodoxe Române: „Crucea Voievozilor Maramureşeni” conferită de către Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, „Crucea Şaguniană” conferită de către Mitropolia Ardealului etc. De asemenea, a fost ales cetăţean de onoare al municipiului Sebeş, al municipiului Baia Mare, al județului Maramureș și al oraşului Săliştea de Sus – Maramureş. A binemeritat de la Patrie și în particular de la locurile strămoșilor săi din Țara Maramureșului pentru că, prin prestigiul său personal, al Academiei Române pe care o conducea și al unui mare număr de membri ai Academiei Române pe care i-a convins să vină în fiecare vară în Maramureș, în Săliștea de Sus, a ridicat o inițiativă locală intitulată inițial „Colocvii de cultură și civilizație românească în Maramureș” la rangul de cea mai înaltă manifestare științifică derulată pe perioada de vară, de veritabilă Universitate de vară.

Și iată că, în chiar seara de Crăciun a anului acestuia, 2017, atunci când niște copii cu inocența pe chipurile lor voioase colindau „O, ce veste minunată!”, prin care ne vesteau că ni s-a născut nouă Mântuitorul lumii, bucuria Sărbătorii ne-a fost îndoliată de știrea că patronul spiritual al Colocviilor de la Săliște a trecut la cele veșnice.

Fie ca Bunul Dumnezeu să-l rânduiască în Împărăția sa cea cerească, dimpreună cu drepții săi!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: