De ce iubim condiţionat? Există iubirea necondiţionată? – Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru

Laura Maria Cojocaru

Laura Maria Cojocaru

COMUNICAT DE PRESĂ – Laura Maria Cojocaru ; Plus Communication

E foarte ușor să îi acceptăm şi să îi iubim pe cei care nu au probleme, care sunt amuzanţi, plini de viaţă şi de perspective, dar nu ne pasă de cei care au probleme de orice natură sau mai ales de cei care ne pot încurca planurile.

Psihologul Laura Maria Cojocaru spune că oamenii au tendinţa naturală de a-i evita pe cei care nu sunt „perfecţi”, indiferent dacă această „perfecţiune” se referă la planul fizic, material sau social.

„De multe ori afirmăm că iubim, dar ce iubim cu adevărat? Persoana respectivă sau imaginea noastră despre cum ar trebui să fie acea persoană ca să merite iubirea noastră? Ce anume din noi ne face să hotărâm dacă o persoană merită sau nu să fie iubită de noi? Ce ne determină să facem asta? Ipocrizia sau frica? Frica de a nu ne molipsi cumva de suferinţa celuilalt, frica de a nu trebui să facem ceva pentru celălalt, mai ales frica de societate şi de critica ei, frica de a nu fi „în rândul lumii”, pentru că aşa ne-au spus părinţii, să nu-i facem de râs… frica de noi înşine într-o relaţie în care ni se pare că dăm ceva din noi, pentru că aparent e mai simplu doar să luăm, frica de a ne pierde libertatea, frica de a fi noi înşine şi de a ne asuma ceea ce simţim şi de a fi responsabili unici pentru viaţa noastră? Toate acestea şi probabil chiar mai mult, deoarece am învăţat să ne ascundem în spatele lui „aşa trebuie/aşa nu” pentru a nu fi nevoie să ne asumăm responsabilităţi”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Frica este opusul iubirii!

Specialistul mai spune că evitarea asumării responsabilităţii pentru ceea ce suntem, simţim şi gândim duce inevitabil la suferinţă; iar acest lucru se întâmplă deoarece tot ceea ce dăruim este exact ceea ce primim în schimb: ipocrizie, frică, evitare, judecată – lucruri care nu au cum să ne aducă împlinirea. De aceea este importantă conştientizarea a ceea ce dăruim: pentru a primi ceea ce ne dorim. „Frica este opusul iubirii! Noi alegem dacă «iubirea» pe care o dăruim este condiţionată de diverse cutume sociale şi educaţionale, noi alegem „patul lui Procust” după care ne construim fericirea şi, nu în ultimul rând, noi alegem să fim prizonierii unei gândiri de masă sau să fim liberi”.

Cum se manifestă iubirea condiţionată?

„Cel care iubeşte condiţionat este o persoană care nu se iubeşte pe sine, care are stimă de sine scăzută, un fel de vampir care se hrăneşte cu tot ce poate primi de la cei din jurul său: beneficii morale (confort afectiv), sexuale, materiale (bani, obiecte), poziţii sociale etc., o persoană care foloseşte iubirea ca pe o armă, care de regulă inoculează frica de a fi părăsit şi de a fi singur. Dacă nu conştientizăm că iubim condiţionat, putem rămâne toată viaţa dependenţi afectiv, emoţional, sexual sau/şi material de orice persoană care ne poate satisface aceste nevoi”.

Există iubire necondiţionată?

„Iubirea necondiţionată este cea mai pură formă de iubire, pentru că transcende orice graniţe, nu are nevoie de aprobare sau de adoraţie, dăruieşte fără să ceară şi fără să aştepte recompense, acceptă ceea ce partenerul/partenera decide să facă sau să fie. Iubirea necondiţionată nu răneşte, nu cauzează durere sau suferinţă, nu minte, nu trişează, nu comandă, nu e confuză sau manipulatoare, nu are bariere şi convenţii sociale sau personale, nu se teme de nici o judecată, ea pur şi simplu există. Da, iubirea necondiţionată există şi în plan real, nu este doar o abstracţiune, iar un prim exemplu este iubirea necondiţionată a mamei pentru copilul său. Această matrice, dacă este bine interiorizată încă din copilărie, poate fi transpusă oricând şi în relaţiile de cuplu şi insuflată partenerului, care altminteri a fost educat să iubească numai condiţionat”.

Laura-Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuroprogramare Lingvistică Somatointegrativă (INLPSI) şi preşedinte şi fondator al Asociaţiei „Generaţia Iubire” este psihoterapeut şi trainer în programare neurolingvistică. A studiat natura minţii umane urmând şapte formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare şi psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu şi familie, psihologie clinică, neuroprogramare lingvistică, terapii florale Bach, consultant pentru panoramă socială. De peste opt ani ghidează oamenii atât în şedinţe individuale cât şi de grup şi organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-şi acceseze şi să-şi utilizeze la potenţial maxim resursele interioare.
Persoană de contact
Laura-Maria Cojocaru psihoterapeut şi trainer NLP şi INLPSI
tel. 0725161169
e-mail: psih_lauramaria@yahoo.com
http://www.consiliere-psihoterapie.info/
http://inlpsi.ro/
https://www.lauramariacojocaru.ro/
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: