Agenda evenimentelor culturale din săptămâna 22-27 ianuarie 2018 – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

de Ştefan SELEK

Miercuri, 24 ianuarie 2018, biblioteca este închisă, conform dispoziţiilor legale în vigoare.

anunt_Biblioteca_24 ian. 2018

Vineri, 26 ianuarie
ora 17, Salonul artelor

Asociația „Young Roma” Maramureș în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” vă invită să luați parte la marcarea „Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului”, în cadrul proiectului „Marginalizarea şi ostracizarea romilor în trecut şi prezent”. Marcarea acestei zile în 27 ianuarie a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.

holocaust romi

Manifestarea va începe cu o scurtă prezentare despre holocaustul romilor, susținută de Vlad Bardai. Va urma proiecţia filmului documentar „În numele Statului: holocaustul romilor” – o producție care urmărește reconstruirea veridică a celei mai dureroase pagini din istoria romilor din România: perioada premergătoare războiului și, începând cu anul 1942, deportările masive ale populației rome în Transnistria. Documentarul a fost realizat de Centrul Național de Cultură al Romilor. Baza documentară a filmului o constituie o serie de documente emise de autoritățile de stat la acea vreme, comunicări și raportări ale autorităților din Transnistria cu privire la romi și „problema romilor”. De asemenea, filmul include interviuri realizate cu romi supraviețuitori ai deportării. Scenele artistice au fost interpretate de actori precum Maia Morgenstern, Mădălin Mandin, Marcel Costea. Participarea celor doi supraviețuitori romi, Constantin Brăila și Constantin Anica, amintirile acestora, întipărite pentru totdeauna în mintea lor de copii, constituie astăzi mărturii pentru generațiile viitoare, în înțelegerea a ceea ce a însemnat holocaustul, dar, mai ales, cum s-a putut ajunge la implementarea unor asemenea decizii care au dus la moartea a peste douăzeci de mii de oameni, din care mai mult de jumătate au fost copii.
Evenimentul va continua cu deschiderea expoziției de fotografii de arhivă din perioada holocaustului, care va putea fi vizitată la Cabinetul de medalistică al Bibliotecii „Petre Dulfu”, în perioada 25-30 ianuarie 2018. Documentarea a fost făcută de echipa Young Roma Maramureș coordonată de Ribana Fuzi.

Pentru informaţii suplimentare:
Ştefan Selek
bibliotecar
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: