Vremea nu este bună azi! sau Cui îi e frică de Millennials?

de Isabela GÎLCESCU

http://tatooshurt.blogspot.ro/2018/01/vremea-nu-este-buna-azi.html
Isabela Gilcescu

Isabela Gîlcescu

I-am cunoscut într-o seară de noiembrie, aplecați pe un text românesc la „Cursul de limba română. O introducere lingvistică”, la Glendon College, curs „open house”.

Invitații serii au fost scriitorii Dumitru Radu Popa și Călin Mihăilescu.

S-a vorbit despre caragialescul „moft”, discuție deschisă de eseul scriitorului Dumitru Radu Popa „Panic Syndrome”, despre „nebuniile” vremii, despre generații, apropieri culturale și lingvistice.

Laura și Garrett au arătat că, așa cum viața nu încape în șabloane, fiecare generație ar trebui privită cu mai puţine prejudecăți, mai mult, într-o perspectivă holistică.

Crina Bud_5

Crina Bud (centru)

Conform stereotipurilor despre Millennials, Laura, originară din Brazilia, și Garett, canadian, n-ar fi avut habar unde este România pe hartă; interes în a studia limba română, nici atât.

I-am regăsit la Consulatul Român, alături de profesoara lor, Crina Bud, în spațiul românesc, citind din poezia eminesciană – doi „Millennials” – pe care deseori ne grăbim să-i etichetăm, uitând că fiecare altă generație („the baby boomers”), Generația X, Generația Y s-a uitat de sus la predecesori și cu anxietate la succesori.

Crina Bud_6Într-o lume în care trecem din ce în ce mai grăbiți unii pe lângă alții, în care nu ne mai recunoaștem, dar nici nu vrem să mai înțelegem o altă generație care a fost sau care va să fie, într-o lume în care noi, românii canadieni, începem să uităm din cuvintele limbii materne, doi tineri studiază o limbă de circulație restrânsă, o cultură nouă, încearcă un nou alfabet, un nou limbaj, dintr-o pură curiozitate intelectuală, experimentând noi trăiri, în felul lor, unice.

Chiar dacă „vremea nu este bună azi” (cum ne-a amintit Garrett), cei doi studenți ne-au oferit o autentică trăire românească, de Ziua Culturii, 15 ianuarie 2018. Eveniment organizat de Cenaclul „Nicăpetre” și ziarul „Observatorul”.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: