Pe ce sol construim relaţia de cuplu. Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru

COMUNICAT DE PRESĂ – Laura Maria Cojocaru ; Plus Communication

Laura Maria CojocaruÎn această viață, avem de învățat lecția relaționării, lecția construirii unei relații de prietenie, de colegialitate, de vecinătate, a relației părinți-copii ş.a., dar, mai ales, pe cea care ne împlinește, ne dă încredere în noi și ne motivează orice alt fel de relație, și anume lecția unei relații de cuplu.

Cu toate acestea, multe relații se sfârșesc cu multe suferințe din partea celor două părți, iar motivul principal invocat de psihologul Laura Maria Cojocaru este faptul că unul dintre parteneri, dacă nu ambii, intră „bolnavi” în relație și își descarcă frustrările acumulate din vechea relație: „Aduc în discuție relațiile celor proaspăt ieșiți dintr-o altă relație, în care au lăsat mizerie și durere, ale celor care fug pentru că lucrurile nu sunt perfecte, fug pentru că nu știu să-și asume responsabilități, fug pentru că nu pot face față, fug pentru că se plictisesc de ei înșiși și de propriul lor joc, fug pentru că nu se mai suportă pe ei înșiși și caută la nesfârșit pe cineva care să le confirme că trăiesc și au un rost în propria existență. Aceste categorii de persoane fug și vor fugi din nou atunci când celălalt va avea el însuși nevoie de susținere și încurajare, pentru că ele nu știu decât să ia, încă nu au învățat să ofere”.

Atunci când imperfecțiunile ies la iveală, unii tind să fugă

În același timp, specialistul afirmă că atunci când construim, intrăm în relație cu „materialul” pe care-l avem, cu sentimente, dorințe, nevoi, așteptări, cu calităţile noastre (pentru că la început ne străduim să le arătăm doar pe acestea) și, nu în ultimul rând, cu trecutul nostru, cu bagajul de experiențe mai mult sau mai puțin integrate pe care l-am acumulat până în acel moment: „Atunci când defectele inerente oricărui om (pentru că nimeni nu este perfect!) ies la iveală, cei ce nu-și pot asuma responsabilitatea pentru viața lor și a relației se sperie și fug. În realitate, acele persoane fug până la urmă de propria imperfecțiune, de teama că odată descoperită, nu vor mai fi acceptați. Fuga celor pe care-i credem lângă noi lasă în urmă răni adânci și suferință, deoarece este greu de înțeles de ce tu poți accepta defectele celui de lângă ține, și el, pe ale tale, nu. E greu în fața suferinței să-ți dai seama că nu de defectele tale fuge, ci de propria lui neputință și că nici el nu știe că face acest lucru atâta timp cât îți aruncă în față propria durere. Iar atunci acela fuge într-o altă relație, în care va sta până-i vor fi vizibile defectele, până va obosi să-și joace piesa și va uita sau încurca replicile pe care-și construiește viața”.

Nu putem construi fericire pe nefericirea altcuiva

Este o mare responsabilitate să-ți asumi o nouă relație atunci când ai lăsat în urmă durere și suferință, este o mare iluzie să-ți imaginezi că ceea ce construiești va ține, de data aceasta, atâta timp cât ceea ce construiești are în subsol suferința altcuiva: „Nimeni, niciodată și nici o lege a divinității, a universului, a firii și mai ales a iubirii nu va fi în acord cu a construi fericirea pe nefericirea altcuiva; și asta pentru că tot ce este construit pe iubire crește și se dezvoltă în timp, iar ceea ce este construit pe durere, nu are o baza solidă, solul alunecă, și construcția se dărâmă, mai devreme sau mai târziu, se spulberă precum nisipul de sub temelia casei evocate de Iisus în cunoscuta Predică de pe Munte”.

În același timp, psihologul Laura Maria Cojocaru spune că, așa cum fiecare dintre noi avem la intrarea în casă un preș pe care ne ștergem picioarele pentru a nu intra cu mizerie în casă nici noi, nici musafirii, tot așa și cei care bat la ușa sufletului nostru ar fi de dorit să intre cu inima curată: „Recomandabil este ca atunci când ieșim dintr-o relație să nu lăsăm mizerie în urmă, pentru că mirosul vine după noi, e bine să ne facem o baie înainte, o baie de conștiință și, de ce nu, o baie de iertare. Atunci când pașii tăi sunt plini de lacrimile celor din urma ta, atunci când sufletul tău poartă povara unui suflet sfărâmat, vei păși în viitor murdărind în continuare, fiind până la urmă prima ființă care va suferi. Pentru că, dacă paharul relației din care beau cei doi parteneri nu este curat, el este cel puțin neplăcut, dacă nu chiar dăunător. Un moment de reflecție nu strică niciodată! Pe ce este construită relația voastră? Pe durere și minciună, sau pe iubire și adevăr? Pe nisip, sau pe stâncă? Puteți face ceva ca să schimbați lucrurile în bine, în ceea ce credeți a fi o construcție solidă? Ai putea să te ștergi la ochi de câteva ori, să privești cu sinceritate pe fereastra sufletului tău, și dacă ceea ce vezi este la fel ca până acum, bucură-te, dacă nu, leapădă hainele murdare ale relației și începe construcția ei bazându-te pe adevăr și iubire”.

Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației „Generația Iubire” este psihoterapeut şi trainer în programare neurolingvistică. A studiat natura minţii umane urmând şapte formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuroprogramare lingvistică, terapii florale Bach, de asemenea, este consultant Panorama Socială. De peste opt ani, ghidează oamenii atât în ședințe individuale, cât și de grup și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.
Persoană de contact
Laura-Maria Cojocaru
psihoterapeut, trainer NLP şi INLPSI
tel. 0725161169
e-mail: psih_lauramaria@yahoo.com
http://www.consiliere-psihoterapie.info/
http://inlpsi.ro/
https://www.lauramariacojocaru.ro/
Transmite
dr. Tănase Tasenţe
director general
Plus Communication

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: