Ce se întâmplă de nu apucăm să facem!

foto_Alexandru Plesea

de Alexandru PLEŞEA

A face este un proces de A FI + A ȘTI.
A fi este procesul în care știi de tine în timp ce faci, cum te simți, ce scop ai, cum te adaptezi.
A ști este procesul în care utilizezi resursele pe care le ai: vorbire, gândire, cunoștințe, mâini, idei etc.

Omul care nu Este, dar Știe este absorbit sau captat de lucrul pe care-l face.
De exemplu, îi place să lucreze la un proiect care îi va aduce bani buni. Dacă el visează că acei bani îi va folosi pentru diferitele lui nevoi, va fi absorbit complet de această idee, uitând de el și de cum se simte în legătură cu asta și cum să se adapteze pentru a câștiga.
El își folosește resursele pe care le are. Și le duce spre câștig în modul cel mai rapid sau simplu. Însă el pierde ce are de fapt, ființa lui, pentru câștigul său.
Pierderea ființei nu este ceva ezoteric sau ocult. Este partea din om pe care noi nu o dezvoltăm, pentru că nu știm cum. Ea nu este legată de rațiune sau simțire, ci de armonia interioară a omului, a ce este în el și în afară, simultan.

Astfel, robotizarea înseamnă a ști, fără a fi.
Omul devine un mecanism, fără să aibă parte de ceea ce dorește, fără să caute, fără să ia ceva în schimb mai mult decât bani din locul în care se robotizează.

Toate dorințele noastre sunt rezultatele iluziei confortului, a plăcerii sau a importanței care va veni după ce le vom realiza.
Din clipa în care muncim pentru una din ele, ne imaginăm că vor veni și celelalte. De exemplu, muncesc pentru bani, cu banii îmi asigur confortul, plăcerea și importanța vieții mele. Acest mod comun de atitudine este corelat cu A ȘTI, nu cu „a fi”.

Omul care lucrează cu A FI este omul care aduce importanța, confortul și plăcerea în ceea ce face, indiferent de ceea ce face și dacă îi place sau nu.

Să presupunem că spăl vasele pentru a câștiga bani.
Pot lucra cu A ȘTI, și cu banii îmi cumpăr confortul, plăcerea ulterioară și importanța că sunt cel mai șmecher spălător de vase din cartier.
Sau pot lucra cu A FI, și fiecare vas pe care îl spăl să fie ceea ce am mai de preț, iar toate vasele spălate de mine să fie cele mai apreciate oriunde se va mânca din ele. Făcându-mi datoria cu cât mai mult confort, atenție, importanță față de job și plăcere pentru că oamenii care vor mânca din ele vor simți curățenia lor.

În societatea modernă, Rutina cere Rapiditate pentru Rezultate Rapide (RRRR).
De A Fi se uită, pentru că nu mai e timp să faci ceva cu toată ființa ta, să te implici ca și cum ziua de mâine nu ar mai fi. Iar tocmai acest tip de abordare a adus rezultate care au schimbat lumea. Acea pasiune venită din ființă, care a fost motorul unui lucru bine făcut – idei – artă din lume.

Alexandru PleseaCu dragoste și respect, a fost un privilegiu să-ți scriu aceste lucruri.
Alexandru Pleșea
La revedere!

Alexandru Plesea_logo

Splaiul Unirii 5
București 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: