Egoul şi conştiinţa omului

Eugen Rotarescu

Motto: „Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru
îndeplinirea visului tău
” (Paulo Coelho – scriitor brazilian, n. 1947)

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Omul este parte din Divinitate, creat după „chipul şi asemănarea” lui Dumnezeu. Adevărata identitate a omului nu este eul sau egoul său, ci conştiinţa proprie, născută din Conştiinţa Universală.

De la naştere, în evoluţia sa, omul dobândeşte capacitatea de a conştientiza mediul în care trăieşte şi, prin aceasta, relaţia lui cu ceilalţi oameni, cu natura, cu toate şi cu tot ce-l înconjoară. Cu ajutorul minţii şi a mecanismelor psihice, omul se ataşează socioafectiv de anumite valori din arealul său, care conduc la formarea egoului.

De ego s-au ocupat specialişti din diverse domenii: ştiinţă, spiritualitate, psihologie etc., care au elaborat diferite înţelesuri şi definiţii ale acestui termen.

Egoul, într-o anumită accepţiune comună, este o abstracţie mentală obţinută prin percepţia şi prelucrarea informaţiilor din mediul înconjurător, în mod subiectiv şi specific fiecărei persoane. Prin aceasta, omul se ataşează de ceea ce a învăţat şi a înţeles ce înseamnă supravieţuirea sa, respinge aşteptările neconforme cu convingerile lui şi îşi creează egoul propriu.

Egoul este vocea interioară din mintea omului, unde se depozitează nemulţumiri, frustări, griji şi neîncredere etc., ca reflexii mentale, în lupta cu supravieţuirea. De aceea egoul este reactiv, şi nu creativ. Totuşi, el influenţează deciziile omului, multe fiind greşite şi, deci, tot atâtea eşecuri.

Din această perspectivă, omul va rămâne limitat şi confuz, că totul şi toate sunt întâmplări, că nimic nu reprezintă un scop.

Adevărata identitate a omului este conştiinţa sa, aflată în afara egoului, acea stare a fiinţei noastre, energia vieţii dobândite de la Divinitate, din care provin gândurile şi care ne ajută pentru a învinge influenţele negative ale egoului.

Atunci când omul rămâne calm şi liniştit, neataşat de trecut şi neutru faţă de anumite schimbări de dispoziţie ale minţii sale, va fi ajutat de conştiinţa proprie să deosebească gândurile ce merită atenţie de cele pe care să le ignore.

Întotdeauna a existat un conflict, o luptă continuă între ego şi conştiinţa omului. Egoul ataşat greşelilor din trecut îl face pe om îngrijorat, confuz şi lipsit de încredere, în timp ce conştiinţa îl ajută să fie calm şi încrezător că va reuşi cu siguranţă în îndeplinirea visului său.

În final, puterea egoului nu va avea rol dominant pentru a influenţa deciziile optime ale omului, pentru că va fi călăuzit de înţelepciunea conştiinţei sale. Învingerea egoului pas cu pas va conduce, mai devreme sau mai târziu, la progrese, şi nu la eşecuri. Fiecare om va putea urma sfaturile conştiinţei sale şi îşi va împlini visele.

Sibiu, 10 februarie 2018

One Response to Egoul şi conştiinţa omului

  1. MARDARI LUDOVIC spune:

    FELICITĂRI AUTORULUI TEXTULUI.!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: