Cine va fi „prinţul” care va salva „cenuşăreasa”?

Eugen Rotarescu

Motto: „Ambiţia şi lăcomia, dragostea de putere şi dragostea de bani
sunt câteva pasiuni care au o puternică influenţă asupra
omului
” (Benjamin Franklin, 1705-1780)

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

În România, şi pe alte meleaguri, trăiesc trei doamne şi o împărăteasă. Numele lor sunt foarte cunoscute: Politica, Puterea şi Corupţia. Ele sunt forţe ispititoare şi se doresc întâistătătoare, faţă de toate şi tot ce le înconjoară. Acţiunile lor se concentrează pe rezultate, în beneficiu propriu, şi nu pe calitate. Cu precădere, puterea politică şi buna guvernare ar trebui să se exercite în numele şi pentru binele comun al oamenilor.

Romania fara coruptieNu sunt mulţi oameni care fac politică şi care ajung la putere. Unii dintre aceştia, care au deţinut sau încă mai deţin puterea, s-au dovedit nevrednici de încrederea cetăţenilor, au făcut casă bună cu cele trei doamne, Politica, Puterea şi Corupţia, „pasiuni care au o puternică influenţă asupra omului” lacom şi nechibzuit.

Împărăteasa, arhetipul original şi călăuzitor al binelui comun, poartă şi ea un nume arhicunoscut: Democraţia, care ar trebui să fie cea mai mare şi mai puternică dintre doamne.

În România, democraţia n-a devenit încă împărăteasă.

Democraţia a rămas o cenuşăreasă, adică, acel „personaj din basme, închipuit ca o fată oropsită de mama vitregă, pusă la muncile cele mai grele și ținută pe vatra cu cenușă”.

Ascensiunea democraţiei pe soclul împărătesei a fost subminată şi chiar blocată, de aproape 30 de ani de la evenimentele sfârşitului de an 1989, de către cele trei doamne, politica, puterea şi corupţia. Democraţia noastră este încă fragilă şi îi mai trebuie timp pentru a deveni matură.

România democrataActivismul societăţii civile şi al cetăţenilor în conducerea societăţii româneşti sunt factori şi premise de bază, de natură a preveni şi reduce actele de corupţie, erodarea comportamentului integru moral al liderilor politici şi instituţionali. Implementarea acestor cerinţe ar conduce la respectarea normelor statului de drept şi a promovării democraţiei autentice.

Acest obiectiv, actual şi de viitor al ţării noastre, poate fi atins, dacă se va lua în considerare de către responsabilii politici, instituţionali şi de către cetăţeni rezolvarea ecuaţiei pe relaţia unor adevăruri validate de bunele practici, şi anume:

● dacă democraţia este fragilă, corupţia este mai mare şi nu există bună guvernare;
● cu cât se consolidează democraţia, cu atât va scădea nivelul şi amploarea corupţiei şi se vor înfăptui cerinţele bunei guvernări;
● cu cât se controlează mai bine corupţia, cu atât democraţia se va consolida continuu, ca şi implementarea bunei guvernări.

Cine va fi „prinţul” şi când va sosi pentru a salva şi ridica „cenuşăreasa” pe soclul împărătesei?

Sibiu, 11.02.2018

One Response to Cine va fi „prinţul” care va salva „cenuşăreasa”?

  1. MARDARI LUDOVIC spune:

    Corupție există aproape în toate țările lumii dar nu se mediatizează atât de mult ca în România. Procurorii trebuie să-și facă datoria în anonimat și condamnările răsunătoare să fie făcute publice doar atunci când sunt definitive. În ultimii ani, au fost aduse deservicii imaginii țării de către mass-media care a relatat numeroase cazuri încă din faza de cercetare, deși multe dintre ele nu s-au finalizat prin condamnări. Am ajuns să fim dați ca exemplu privind corupția la clasele mici din învățământul Germaniei cu toate că și acolo apar situații de luare de mită, deturnare de fonduri, excrocherii etc. Felicitări pentru metaforele utilizate de autorul textului!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: