Despre primele iubiri ale marilor scriitori, cu Aurora Liiceanu

de Liliana MOLDOVAN

coperta_Aurora Liiceanu„E drept că iubirile mari sperie” declara Aurora Liiceanu într-un interviu realizat în 2009 pentru publicaţia online „Revistatango.ro”. Fascinată de inepuizabila temă a iubirii, d-na Liiceanu reuşeşte, la cinci ani distanţă de acest interviu, mai precis în 2016, să publice la Editura Polirom volumul intitulat „Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri”, fiind vorba despre un volum de eseuri, în care autoarea încearcă se afle ce impact au avut primii fiori ai iubirii în viaţa unor scriitori precum: Vladimir Nabokov, Yasunari Kawabata, Francis Scott Fitzgerald, Orhan Pamuk, Patrick Modiano, Alain de Botton, Milan Kundera, Ortega y Gasset, Amos Oz, Julian Barnes.

Spre deosebire de oamenii obişnuiţi, toţi aceşti maeştri ai literaturii s-au adâncit în meditaţii surprinzătoare asupra fenomenului îndrăgostirii şi au avut curajul de a transforma prima iubire, dintr-o chestiune subiectivă, într-o problemă universală deoarece şi-au transpus sentimentele, amintirile, frământările, speranţele şi deznădejdile în opere literare de excepţie. Este vorba despre „primele iubiri care par că se mută în altă realitate” scrie Aurora Liiceanu, convinsă că în cazul romancierilor şi al artiştilor din toate timpurile tentaţia de a se reîntoarce în trecut, de a-şi analiza primele iubiri, este de nestăvilit.

Ca nişte psihologi veritabili, scriitorii menţionaţi de autoare se aruncă în plasa timpului, se desprind de realitatea imediată şi îşi asumă nebunia de a scrie despre primele lor experienţe de dragoste ca şi cum acele iubiri ar fi unice, ca şi cum persoana iubită s-ar situa la limita perfecţiunii. Interesant este că, indiferent dacă sentimentele de iubire au fost reciproce sau nu, scriitorii amintiţi au simţit nevoia de a idealiza persoana iubită, de a o face nemuritoare, de a o trimite în universul ficţiunii în ipostaza unor personaje literare nemuritoare.

În volumul de memorii „Istanbul”, Orhan Pamuk, spre exemplu, rememorează anii tinereţii, reînvie imaginea femeii iubite, poreclită „Trandafirul negru”, o adolescentă nespus de frumoasă, cu care hoinărea pe străzile din misteriosul oraş, trăind primii fiori ai iubirii şi descoperind realitatea perversă că o dată cu sentimentele de exaltare şi speranţă, dragostea generează nesiguranţă, nelinişti, gelozii şi te pune, datorită circumstanţelor mai puţin prielnice, în faţa unor obstacolele care nu lasă iubirea să se împlinească.

La fel procedează şi scriitorul rus Nabokov. Scriitorul nu poate scăpa de amintirea primei sale experienţe amoroase, decât transformând-o în ficţiune. Povestea lui de iubire devine subiectului romanului de debut, „Maşenka”. În acest volum, Nabokov e obsedat de imaginea iubitei, îi reface chipul din amintiri: „imaginea Maşenkăi – scrie Nabokov – rămăsese o umbră, într-o casă cu umbre care devenise, şi ea, o amintire” (p. 63).

Francis Scott Fitzgerald, unul dintre cei mai populari scriitori americani din secolul trecut, a simţit şi el nevoia de a scrie despre fenomenul îndrăgostirii. S-a născut astfel celebra poveste de dragoste dintre Jay şi Daisy, eroii principali din „Marele Gatsby”. În spaţiul altor coordonate geografice, scriitorul israelian Amos Oz, în volumul autobiografic „Poveste despre dragoste şi întuneric”, se referă la cuplul Fermina şi Florentino, două personaje care decid să intre într-o fermecătoare poveste de iubire.

În finalul acestei prezentări, să reţinem că incursiunile pe care le face Aurora Liiceanu în vieţile şi creaţiile literare ale unor scriitori de top sunt, în egală măsură, scurte şi talentate intervenţii de critică literară, care ne poartă prin istoria literaturii contemporane. De asemenea, capitolele din volumul „Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche: Primele iubiri” devin, pentru autoare, delicioase pretexte de analiză psihologică asupra celui mai râvnit sentiment, iubirea, pe care scriitorii din toate timpurile au reuşit să o descrie şi să o dezvăluie în toată complexitatea şi frumuseţea ei.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: