Expoziţia itinerantă comună: „Semnele ceriului” (Ilie Tudorel) şi „Constelaţii româneşti tradiţionale” (Complexul Astronomic Baia Mare)

afis expozitie Comorile ceriului_Ilie Tudorel

COMUNICAT DE PRESĂ

Expoziţia itinerantă comună:

„Semnele ceriului” – expune: Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş
„Constelaţii româneşti tradiţionale” – expune: Complexul Astronomic (Planetariul), Baia Mare.

Expoziţia este dedicată Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018.
Această expoziţie itinerantă comună este închinată bolţii cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti, care fac parte din patrimoniul material şi imaterial.

„SEMNELE CERIULUI”

Expoziţia de artă fotografică „Semnele ceriului” este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel, care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisicii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. Din cele mai vechi timpuri, fascinaţia exercitată asupra omului de către aştrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizaţiei noastre rurale.
Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României. Toate aceste simboluri dau frumuseţe şi un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu în cadrul cărora apar. Această simbolistică totemică, azi uitată sau cunoscută doar de meşterii populari, este prezentată astfel încât privitorul modern să înţeleagă uşor semnificaţia mesajului de peste milenii pe care strămoşii noştri au dorit să-l transmită.
Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm şi să-l transmitem generaţiilor viitoare!
Din vechime, simbolurile strămoşilor sunt prezente peste tot în lume constituind un liant multicultural şi un limbaj universal al meşterilor sau artizanilor derivând din însăşi filosofia ancestrală a umanităţii. Azi, această bogăţie culturală tradiţională este tot mai puţin înţeleasă şi cunoscută, suferind asemenea situaţiei generale în care se află şi patrimoniul nostru la confluenţa dintre trecut şi viitor.
Proiectul fotografic „Semnele ceriului” atrage atenţia asupra faptului că persistenţa în timp a simbolisticii astrale şi sacre este azi în pericol de a dispărea în vâltoarea globalizării culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid în uitare, iar odată cu ele, şi legătura noastră cu fundamentul civilizaţiei umane.
Expoziţia este o invitaţie pentru vizitatori de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale şi de a admira talentul meşterilor populari din România. Doar aşa putem preţui cu adevărat patrimoniul cultural, descoperind diversitatea şi astfel se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi, europenii.
Prezentarea expoziţională este formată din 47 de fotografii de mari dimensiuni.
Expoziţia este însoţită de expuneri şi prelegeri cu digiporame, susţinute de autor.

CONTACT: Ilie Tudorel, Baia Mare, judeţul Maramureş, 0744-361333, e-mail: itdor@yahoo. com

„CONSTELAŢII ROMÂNEŞTI TRADIŢIONALE”

Bolta cerească, cu puzderia ei de stele, a aprins imaginaţia oamenilor din momentul în care ei şi-au ridicat conştient ochii spre cer. Cunoaşterea cerului, una din problemele de bază ale astronomiei de poziţie, înseamnă în primul rând cunoaşterea constelaţiilor, grupări de stele cunoscute din vremuri imemoriale. Omul antic şi-a imaginat pe cer figuri ce reprezentau fiinţe şi obiecte legate de viaţa lui cotidiană, de cultele religioase şi de diferitele fenomene ale naturii pe care nu şi le putea explica la momentul respectiv.
Fiecare popor, fiecare civilizaţie şi-a construit propria-i viziune asupra cerului, o imagine asupra bolţii cereşti care depindea inevitabil de locul din care se privea spre cer şi de gradul de dezvoltare socialeconomică a poporului respectiv. Spre exemplu, cerul grecilor abunda în eroi şi zeităţi, iar în cerul românesc ponderea cea mai mare o au constelaţiile pastoral-agrare, cele religioase sau istorice.
„Constelaţii româneşti tradiţionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Intenţia noastră a fost aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării, am consemnat 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.
Varianta mobilă a expoziţiei, destinată itinerării, a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri, pe care sunt dispuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile:
https://planetariubm. ro/constelatiiromanesti/ sau www. crt-ro. com

PREZENTARE – Activitate artistică ILIE TUDOREL – Baia Mare

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) filiala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.
Artistul a fost prezent în 73 de expoziţii de artă fotografică, din care 27 de expoziţii personale şi 46 de expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Această intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii editate în ţară şi în străinătate precum, şi în presa on-line. În anul 2015 a primit Premiul de excelenţă, acordat de revista „Gazeta de Maramureş”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia română”, „Cetatea literară”, „Porţile Nordului”, revista internaţională de turism „BeTUI” şi săptămânalul „Zi de zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic „Carei”, precum şi în numeroase cărţi.
Începând din anul 2011, a desfăşurat o intensă activitate în mediul on-line, unde a înfiinţat canalul video https://www. youtube. com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent, canalul video de pe youtube are peste 473.000 de vizualizări din întreaga lume.
În 2013 a înfiinţat blogul de fotografie www. tudorphotoblog. blogspot. com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură şi promovarea României, a Transilvaniei şi a Maramureşului în lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebită (HD) şi subiectele conţin un înalt nivel de informaţie. Blogul de fotografie are peste 230 de albume foto şi o activitate intensă, având peste 140.000 de accesări de pe toate continentele. Tot din anul 2013 şi-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susţinut mai multe stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură şi în domeniul fotografiei de natură şi peisaj la Academia Photo Romania. A participat la trei tabere de creaţie în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” ediţia a XII-a şi ediţia a XIII-a şi Tabăra Internaţională „EuroPhotoCamp – 2014”).
În prezent, lucrează la proiectele personale de artă fotografică pe care le-a iniţiat:
– proiectul fotografic „Momente Astrale” – expoziţie itinerantă
– proiectul fotografic „Viaţa în Transilvania de Nord”- expoziţie itinerantă
– proiectul „Simboluri Astrale în arhitectura şi arta tradiţională maramureşeană” şi proiectul „Semnele ceriului” – expoziţii itinerante
– proiectele „Comorile României” şi „Zestrea României” – expoziţii.
De asemenea, a iniţiat şi continuă proiectele internaţionale de artă fotografică:
– proiectul „Maramureş – oameni şi locuri” – expoziţie internaţională itinerantă
– proiectul „EuroPhotoCamp” – organizare de tabere internaţionale de artă fotografică.
30.03.2018
Ilie Tudorel – www.tudorphotoblog.blogspot.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: