Aşadar, înainte, cu Dumnezeu!

Motto: „Ştiinţa îi apropie pe oameni de Dumnezeu
(Louis Pasteur – om de ştiinţă francez, 1822-1895)

de jr. col. (r) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Eugen RotarescuPostul Mare al Paştilor este pe sfârşite în acest an 2018. În 8 aprilie 2018 se sărbătoreşte de către creştini Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Fiecare creştin ortodox, după puterea şi credinţa sa, şi-a pregătit trupul şi sufletul pentru a restabili şi întări comunicarea cu Dumnezeu întru iertarea păcatelor şi mântuirea sa.

Învierea Domnului Iisus Hristos este un eveniment istoric, unic şi universal, care ar trebui să trezească spiritul întregii suflări omeneşti, întrucât fiecare om are potenţial divin dobândit de la Dumnezeu, pentru a deveni nemuritor.

Pentru toţi credincioşii, Învierea este un adevăr incontestabil, care a marcat în istoria omenirii trecerea de la păcat şi moarte, la virtute şi viaţă.
Această realitate este contestată de forţe antihristice, care încearcă din toate puterile lor, prin diferite mijloace, să forţeze construirea unei lumi fără Dumnezeu.
În opinia reprezentanţilor acestora, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este o legendă, şi nu un adevăr pur. Sărbătoarea Învierii este pentru ei doar un prilej de a mânca mai bine şi a bea din plin băuturi alcoolice.
Desigur, acest tip de comportament este greşit, opiniile şi atitudinile acestor oameni antihrişti izvorăsc din adâncul iraţionalităţii lor, al neştiinţei în faţa complexităţii şi minunăţiei lui Dumnezeu. Păcatele acestora se amplifică dacă nu se trezesc spiritual, iar viitorul lor este un câmp deschis spre prăpastie şi haos.

Se află credinţa creştină în criză?

Această stare a existat şi în alte perioade, dar astăzi, neştiinţa şi ateismul radical au luat amploare, principiile moral-creştine fiind încălcate fără remuşcări.

Preocuparea cotidiană a antihriştilor este îndreptată spre dobândirea de avere, bani, faimă şi doar sărbătorirea evenimentelor personale, pentru a-şi satisface nevoile trupeşti, şi nu cele spirituale.

Majoritatea oamenilor ştiu că fiinţa umană este trup şi suflet. Desigur, pentru supravieţuirea fizică, omul se îngrijeşte să aibă cele necesare traiului, dar trupul nu este altceva decât un vehicul de care se foloseşte sufletul pentru împlinirea sa pământească.

Aceste entităţi şi relaţiile dintre ele sunt confirmate de înţelepciunea populară, de mari teologi şi oameni de ştiinţă. Înţelepţi ai tuturor secolelor, ca şi cei de astăzi, au fost şi sunt personalităţi profund religioase.

La noi, la români, se spune că omul „Strânge ca furnica, / Când moare, nu ia nimica”.

Omul are pe pământ o locuinţă vremelnică, iar în cer, una veşnică, unde ajunge sufletul său nemuritor. Aceasta este învăţătura creştin-ortodoxă, întărită şi dezvoltată în decursul evoluţiei umane prin noi cercetări ale ştiinţei.

Înţeleptul Solomon (n. cca 1000 î.Hr. – d. 931 î.Hr.) le spunea contemporanilor săi: „Dumnezeu l-a creat pe om spre nemurire, după chipul propriei Lui veşnicii la făcut pe el”, iar mai târziu filosoful Platon (n. cca 427 î.Hr. – d. cca 347 î.Hr.) afirma: „Fiecare suflet este nemuritor, este acel lucru pururea mişcător şi fără de moarte”.
Tot ce-am învăţat m-a condus la credinţa neclintită că Dumnezeu există. Cred tot ceea ce eu ştiu, prin urmare, nu recunosc existenţa Lui prin credinţă, ci ştiu sigur că există”, afirma celebrul psihiatru elveţian Carl Gustav Jung (1875-1961).

Domnul nostru Iisus Hristos s-a întrupat şi s-a jertfit pentru noi, pentru a ne mântui şi a ne oferi şansa de a moşteni viaţa veşnică. „Cel ce crede în mine – a spus Domnul nostru Iisus Hristos – chiar dacă va muri, va trăi“ (Ioan 11, 25).

Dacă aceasta-i rânduiala, grija oricărui om, credincios sau ateu, n-ar trebui să fie doar pentru existenţa pământească a trupului şi să uite de sufletul său nemuritor. Acesta ar fi un comportament, nu numai greşit, dar şi vătămător, atât pentru viitorul sufletului fiecăruia, cât şi pentru viitorul omenirii.

Ce-i va folosi omului, dacă va câştiga lumea întreagă iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?” (Matei 16, 26).

Aşadar, valorile moral-creştine au prioritate. Pe primul loc se află grija faţă de sufletul nostru, pentru a trăi în veşnicie şi în rânduială cu Dumnezeu, apoi, să urmeze grija pentru existenţa pământească a trupului, cu nevoile lui legitime, nu ilicite sau păcătoase.
Aşadar, omule, nu mai trândăvi şi nu mai repeta ca un rob obişnuinţele zilnice nefaste, nu fi indiferent la mântuirea sufletului tău.
Aşadar, pregăteşte-te şi fii nerăbdător pentru a sărbători Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos, spre înălţarea inimii şi a minţii spre Dumnezeu.

Aşadar, înainte, cu Dumnezeu, cu mesajul Hristos a Înviat!

Sibiu, 4 aprilie 2018

2 Responses to Aşadar, înainte, cu Dumnezeu!

  1. MARDARI LUDOVIC spune:

    Meditez la cei 250.000 de oameni care au murit din cauza unui cutremur urmat de tsunami în preajma unei mari sărbători creștinești, Și ei au fost creațiile lui Dumnezeu. Totuși, trebuie să respectăm tradițiile referitoare la sărbătorile religiose.

  2. […] pentru existenţa pământească a trupului cu nevoile lui legitime, nu ilicite sau păcătoase” (https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2018/04/04/asadar-inainte-cu-dumnezeu/), iar în alt articol: „[…] conceptele de «BUN» şi «RĂU» ar trebui tratate cu toată […]

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: