Acting 5

Acting 5_2018

de Alexandru JURCAN

Festivalul de teatru Acting de la Baia Mare a ajuns deja la a cincea ediție, mereu sub auspiciile Rotary. Doamna Angela Dobrai de la Rotary Club Baia Mare, coordonatoare de proiect, e secondată pe plan artistic de profesorul Nicolae Weisz, traducător exigent, dar și regizor al unei trupe de teatru. Spectacolele s-au desfășurat la Teatrul de Păpuși și la Teatrul Municipal. Din nou a fost prezentă echipa de la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj: Gelu Badea, Raluca Sas-Marinescu, Miriam Cuibus, Alex Teodorescu, care s-au implicat în jurizare, dar și la work-shopuri (alți animatori au fost Daniela Moisuc, Andrea Mărculescu, Iulia Ursa, Eduard Bîndiu, Alexandra Vanci, Dragoș Călin).

Trupa Dramatis Personae din Baia Mare, coordonată de Nicolae Weisz a cucerit publicul cu texte de Pascal Martin (Condoleanțe fericite). O modalitate diferită de a vorbi despre ceremoniile funerare, cu acel comic distilat inteligent de un regizor care nu face rabat calității (spectacol în franceză, cu subtitrare adecvată). Trupa Par Ris (coordonator Andrei Dinu) a preferat o creație colectivă – April – despre o fată în confruntare cu o lume ostilă, cu final echivoc, cu schimb de priviri atent orchestrate, cu structură de SMS-uri.

Premiul pentru întreaga distribuție a revenit trupei Teatrix (regia Gabriela Pavel). Textul lui Thomas Gunzig (Borgia, comedie contemporană) gravitează în jurul familiei, cu secretele ei mari și mici. O poveste de căutare a familiei ideale, într-o regie impecabilă, cu treceri ingenios realizate.

Trupa Amigong din Huedin a jucat Casa de pe graniță de Mrożek (regia Doru Ioan Rus). Spectacolul a respectat fantasticul și absurdul textului, insistând asupra presiunii istoriei asupra individului. Umorul suculent are un substrat tragic, într-o aglomerare gradată, ce accentuează ideile, fără sincope de ritm. De la Huedin a mai venit și trupa Pare-brise, condusă de elevul Mihai Gligan (care s-a ales în final cu o diplomă importantă, oferită de Facultatea de Teatru din Cluj). Tot Mihai a scris și textul piesei (Despre praf și alte specii de pești), realizând un spectacol vizual, tensionat.

Trupa Artwist din Baia Mare (coordonatori Alexandra Vanci și Eduard Bîndiu) a ales nouă personaje din Commedia dell’arte pentru Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni. Situații neașteptate, momente comice impecabile, personaje conturate (Șerban Ghilvaci a primit diploma pentru cel mai bun actor).

Cătălin Eduard Sfîrloagă de la Panciu a regizat O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon (trupa Protha). Personajul principal e un băiat  cu sindromul Asperger. Piesa vorbește despre încredere și dragoste, dar regizorul n-a operat tăieturi în text și spectacolul s-a prelungit inutil, sucombând în repetitiv, în ciuda unor interpreți remarcabili (Andrei Gheoca în rolul lui Christopher).

Cabaretul cuvintelor de Matei Vișniec a fost jucat de trupa Genesis din Cluj (regia Andrea Nărculescu). Planuri vizuale, expresivitate dozată și o interpretă de excepție (Codruța Bonta). Dragoș Călin a regizat o creație colectivă (One Day), unde se confruntă vechea și noua generație, subliniind conflictul dintre elevi și profesori, într-un sistem de învățământ ce trebuie rearanjat după alte principii.

De la Sighet a venit trupa Proscenium, coordonată de Marian Gelu. Piesa În fiecare noapte de Patrick Mermaz se axează pe agresiune, hărțuire (bullyng), dispreț, marginalizare. O regie corectă, ce evită excesivul, validând apetența de joc a actorilor.

Iulia Ursa de la Cluj a adaptat Visul unei nopți de vară de Shakespeare într-o manieră ludică, doar că interpreții n-au fost la nivelul propunerii regizorale.

Spectacolul invitat în festival a fost tot o creație colectivă (Povești din bucătărie), interpretată de actorii Teatrului Municipal Baia Mare. Deși regia a fost semnată de Cristian Ban, pornind de la metoda devised theatre, spectacolul nu convinge, devine anost spre final, mizând pe coacerea (acolo, pe scenă) a prăjiturilor. Senzația de improvizație duce la disfuncționalități și stereotipii. Joacă Inna Andriuca, Eduard Trifa, Denisa Blag, Eduard Bîndiu, Alexandra Vanci, Dragoș Călin, Mircea Gligor.

Finalul festivalului a însemnat discuții cu animatorii, analiza spectacolelor, diplome, premii și promisiuni de continuitate artistică. Un festival elevat, cu prestații cizelate, într-o atmosferă artistică de invidiat.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: