Despre o distinsă bibliotecară!!!

 

De-a lungul vieţii noastre ajungem în anumite momente sau etape, când trebuie să facem câte un bilanţ, fie că e bilanţul propriu, fie că facem bilanţul altora…, cum e şi în cazul pensionării colegei noastre Angela-Monica Jucan. Acesta e ciclul vieţii, unii vin, alţii pleacă…, însă, cunoscând-o pe colega noastră ştim, că orice sfârşit e şi un nou început.

Deşi, după cum mărturisea într-un interviu „nu-i place să fie expusă”, azi trebuie să „o expunem” puţin.

Este absolventă a Facultăţii de Filologie – Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, promoţia 1976, îmbrăţişând la început cariera didactică, apoi pe cea de registrator medical, iar din anul 1990, ocupând prin concurs, un post de bibliotecar la o filială de cartier a bibliotecii judeţene din Cluj-Napoca, unde, după cum mărturiseşte în acelaşi interviu, „printre cărţi, mă simţeam, în sfârşit, mai acasă şi, printre bibliotecari, mai printre de-ai mei”. În biblioteca noastră vine în anul 2002, desfăşurându-şi activitatea în cea mai mare parte la Serviciul de informare bibliografică şi documentară, fiind „alcătuitoare” a 11 caiete biobibliografice aniversare.

În calitate de coordonator al revistei noastre de specialitate, Bibliotheca Septentrionalis, s-a dovedit a fi atentă la detalii, la nuanţe şi interpretări, preocupată în permanenţă de conţinutul variat şi interesant al revistei, de corectitudinea limbii, exprimându-şi argumentat, adeseori chiar cu riscul unor eventuale supărări, punctul de vedere şi având domenii de interes diverse, ce ies cu mult din sfera sa de calificare. Printre revistele cu care colaborează se numără: Fascinaţia lecturii, Cetatea culturală, Tribuna, Scutul patriei etc.

Debutează publicistic după vârsta de 40 de ani şi editorial, câţiva ani mai târziu, cu volumul, Optimismul bacovian, Cluj-Napoca, Editura Dokia, 1999. În anul 2006, la 150 de ani de la naşterea lui Petre Dulfu, publică sub egida Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, în cadrul Programului cultural Maramureşul perpetuu, seria Un univers de excepţie, coordonat de Teodor Ardelean, volumul „Patologia” lui Păcală sau Simptomatologia sănătăţii. Cel mai recent volum al său, Înstelatul Finteuş. Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, a apărut anul acesta, tot sub egida bibliotecii noastre, în cadrul aceluiaşi program, seria Aniversări şi este dedicat corului ce are aceeaşi vârstă cu Unirea.

Volume colective: Eminescu în actualitate, Cluj-Napoca, Editura Sedan, 2000, Paşi în iarba ninsă, Cluj-Napoca, Editura Remus, 2000, Biruirea de sine: volum omagial Mircea Vulcănescu, Baia Mare, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, 2004.

Iată, deci, că Angela-Monica Jucan este cea care, deşi nu e medic, a reuşit să analizeze „patologia” unui personaj celebru şi să găsească „simptomatologia sănătăţii” acestuia, să identifice optimism, acolo unde debordează pesimismul, deşi nu e psiholog, şi, nu în ultimul rând, să descopere alte stele pe cerul „înstelatului Finteuş”, deşi nu e astrolog…

Suntem siguri că nu va ieşi din perimetrul cultural cu care ne-a obişnuit, împăcând armonios activitatea de bunică… cu cea culturală. Îi urăm colegei noastre mult succes în ambele activităţi, asigurând-o că pentru noi va rămâne un model de dedicaţie ce va continua să ne inspire.

„Ai tăi” colegi bibliotecari.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: